Nyheter

Årets kake 2015

Fredag 28. august arrangeres den nasjonale konkurransen «Årets kake 2015».

Publisert Sist oppdatert
Temaet er bryllup, og fire deltakere presenterer sine finalebidrag i forbindelse med Baker- og konditorbransjens landsmøte i Stavanger 28.- 30. august. Stavanger og omegn baker- og konditorlaug fyller for øvrig i år 325 år, og jubileet feires siste helg i august med blant annet brødtorv i Stavanger sentrum og Rogalandsmesterskap for unge konditorspirer.
Årets kake-konkurransens hoveddommer er konditor Sverre Sætre.

De fire deltakerne skal lage hver sin kake til bryllup, beregnet til tretti personer. I tillegg skal det lages en egen kake for smaking. Hele kaken skal fremstilles og ferdigstilles på tre timer. Konkurransen vil foregå på Godalen videregående skole, mens finale og bedømming skjer på Clarion Hotel Energy i Stavanger.

Dommertrioen består av hoveddommer Sverre Sætre, Oslo, Bernt Lie-Nilsen fra Bergen, Heidi Bech, faglærer ved Borgund videregåendeskole, Ålesund. Bidragene vil bli bedømt etter konsistens, kreativitet, utseende og smak.

– Det mest avgjørende er smaken, i smak ligger også konsistens og munnfølelse. Samtidig så er det en bryllupskake, og den skal alltid se pen ut, sier dommer Heidi Bech i en pressmelding.

– Vi tror og forventer at det blir en spennende konkurranse med høyt faglig nivå, svarer dommer Bernt Lie-Nilsen.

Yngste deltaker er Dominik Zygiel fra Drammen (17). Han har akkurat avsluttet VG2 på Åssiden videregående skole og jobber nå som konditor i familiekafeen «Fristelse Cafe». Han har tidligere deltatt på konkurransen «Ung konditor» og «Årets kake 2014». På spørsmål om hva han har størst fokus på, svarer han: - Jeg legger mest vekt på å få frem forskjellige teksturer i en kake, slik at du ikke bare spiser en kjedelig kake, men en som faktisk fortelle deg noe. - Det viktigste er å ha smakskombinasjon som smaker nydelig sammen, fortsetter Dominik, og sier han gleder seg til konkurransen i Stavanger og til å vise frem det han har lært.

De fire finalistene er:
Christer Johnsen (27), Drammen (Quality Hotel Expo)
Tatiana Liapochkina (53), Tromsø (Koseverden AS)
Dominik Zyngiel (17), Drammen (Fristelse Cafe)
Kate Kippersund (41), Bergen (The Flying Cake)

Gunvor Fiskå er daglig leder av Ryfylke bakeri, og er leder i Stavanger og omegn baker og konditorlaug, også kalt Stavangerlauget. Lauget har eksistert så langt tilbake som 1690 - den gangen det kun var fem bakere i Stavanger by.

Over tre hundre år senere, og enda flere bakere senere - er lauget arrangør for Rogalandsmesterskapet, som er en lærlingekonkurranse som skal pågå under Baker- og konditorbransjens landsmøte. Lørdag den 29. august skal deltakerne lage en kake i tre etasjer, pluss en til dommerne, og to stykker marsipanfigurer under tema «Rogaland». Kakene skal produseres på Jåttå videregående skole, og deretter fraktes til Clarion Hotel Energy hotellet for utstilling og bedømming.

Landsmøtedeltakerne får mulighet til å stemme på sin favoritt, og vinneren av denne publikumsprisen blir vinner av kr 2000,-. Det er tre medlemmer av Baker- og konditorlandslaget som er dommere under lærlingekonkurransen og vinneren av konkurransen får et konditorkurs, informerer Fiskå.

Fredag 28. blir det brødtorg i sentrum av Stavanger. Tolv av byens bakere fyller sine bord med brød og kaker og deler raust med alle - gratis, under ledelse av Pøbelgeneral og brødfantast Eddi Eidsvåg. Dersom noen har lyst å betale, går pengene uavkortet til pøbelprosjektet. Pøbelprosjektet ble startet av Eddi Eidsvåg og har som mål å få unge mennesker ut i jobb eller på skole.

Jubileet avsluttes med en egen markering i DNB-arena lørdag ettermiddag med påfølgende festmiddag på Clarion Hotel Energy.

Powered by Labrador CMS