Nyheter

Att og fram med matregler

«Det som ikke er akseptabelt, er all vinglingen.»

Publisert Sist oppdatert

Coop Bruvoll i Ottadalen må kaste ut de lokale bakervarene sine. Hjemmebaksten har vært en viktig del av det lokale mattilbudet i butikken som er med i et Merkur-prosjekt i Oppland med tanke på å selge lokal mat.

Beslutningen fra Næringsmiddeltilsynet har ganske naturlig vakt reaksjoner ? ikke minst siden vi her snakker om lokalmat-kjendis Arne Brimis egne hjemtrakter. I tur og orden har Brimi og den ene landbrukspolitikeren etter den andre gått ut mot regler og byråkrati, før Lars Sponheim har stått frem og lovd enklere regler. Dermed kommer oppslagene, i første rekke i Nationen, til å føre til at fornuften seirer.

Det neste som kommer til å skje, er at en eller annen annen avis avslører ett eller annet problem i produksjonen av en eller annen matvare. Politikerne kommer til å kreve innstramming av reglene, og Lars Sponheim kommer til å love at noe må gjøres. Vi vet ikke når, vi vet ikke hvor, vi vet ikke hvilke varer ? men det vil skje.

Realitetene er sikkert greie nok: Noen steder kan reglene mykes opp etter prinsippet mindre regler og mer bondevett. Andre steder kan det være behov for å stramme inn for å sikre at maten i butikkene, er trygg. Det som ikke er akseptabelt, er all vinglingen: I takt med presseoppslagene til enhver tid svinger pendelen først langt ut til den ene siden, så langt ut til den andre. I det ene øyeblikket er det fokus på at reglene er firkantede, i det neste på at de ikke er trygge nok.La bønder, hjemmeprodusenter, industri og handel få et klart regelverk som er godt nok fundert til at både bransjen og landbruksministeren vet på forhånd hvilke punkter som er omstridt, og har tatt en avgjørelse om at slik blir det uansett hvilke presseoppslag som måtte dukke opp. Og etterpå får de ansvarlige politikerne holde ryggen rak og stå for det de har vedtatt.

Powered by Labrador CMS