Nyheter

Banan på topp

Banan topper listen over hvilke frukt og grønnsaker nordmenn spiser mest av. Hver nordmenn spiste 17,4 kilo bananer i fjor, fire kilo mer enn i 2003.

Publisert Sist oppdatert

– Banan har lenge vært nordmenns favorittfrukt. Det er ikke så veldig rart. Den er både god og et hurtig og praktisk mellommåltid i seg selv. Kvaliteten er blitt jevnt over bedre, samtidig som tilgjengeligheten har økt, sier Hanne Linnert i Bama.

Hver nordmenn spiste 17,4 kilo bananer i fjor, mot 13,7 kilo i 2003. Den kraftige økningen på nesten fire kilo per nordmann, gjør at banan rykker ifra de andre på lista.

På andreplass over de mest spiste frukt og grønnsaker, følger eple med 12,8 kilo (11,5 kilo i 2003) og deretter appelsin med 8,3 kilo (7,3 kilo i 2003).

Potet er en egen kategori i frukt- og grøntstatistikken. Hadde rotfrukten vært med i statistikken, ville den ledet klart. I fjor spiste hver av oss 21,1 kilo poteter.

– Etter flere år med tilbakegang, er potetene i ferd med å innta norske middagstallerkener igjen. I 2007 ble det en økning i nordmenns potetforbruk for første gang på lenge. Nå forsterker trenden seg ytterligere, med 5,8 prosent økning fra året før, sier Linnert til Newswire.

10 på topp 2008 (2003):

1) Bananer: 17,41 kg (13,65)

2) Epler: 12,82 kg (11,48)

3) Appelsiner: 8,26 kg (7,26)

4) Gulrot: 6,89 kg (5,54)

5) Tomater: 6,86 kg (5,88)

6) Druer: 6,64 kg (5,14)

7) Klementiner 5,75 kg (5,58)

8) Pærer: 5,23 kg (4,07)

9) Meloner: 4,81 kg

9) Løk: 4,81 kg (3,61)

Powered by Labrador CMS