Det er over seks år og en utrolig reise fra da Bård Frøyseth var en svært usikker 15-åring med liten tro på seg selv, til han i dag er en av de viktigste medarbeiderne på Meny Drøbak. Han er av Handelsbladet kåret til Årets Butikkmedarbeider 2015!

Nyheter

Bård er årets butikkmedarbeider

Det er over seks år og en utrolig reise fra da Bård Frøyseth var en svært usikker 15-åring med liten tro på seg selv, til han i dag er en av de viktigste medarbeiderne på Meny Drøbak. Han er av Handelsbladet kåret til Årets Butikkmedarbeider 2015!

Publisert Sist oppdatert

Bård Frøyseth er assisterende kasseleder ved Meny Drøbak, og fikk for et par måneder siden det synlige beviset på at han har fagbrev i salgsfaget. Han nyter stor respekt blant sine kollegaer, og ble kåret til Årets medarbeider i butikken i 2013.

Frøyseth elsker rutiner og trives best med faste arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Han er ikke spesielt glad i nye ting.

– Jeg er overrasket og ble litt overrumplet. Dette er veldig spesielt, sier Bård Frøyseth med et forsiktig smil. Han ser uforskammet rolig ut, men forsikrer om at det bobler innvendig.

Ny start

Bård hadde en trøblete ungdomstid og slet med lav selvfølelse og liten tro på egne evner. Som 15-åring flyttet han fra Vestlandet til Moss for å få en ny start. Men på veien hadde han helt mistet motivasjonen til å gå på skolen. Gjennom mestring og tett oppfølging fra butikksjef, mentor og læremester Kai Wiborg, har han funnet sitt talent, og lært seg å dyrke det.

Wiborg var lenge usikker på om han skulle gi unggutten praksisplass, og senere lærlingeplass ved Meny Mosseporten, fordi Bård hadde så mange utfordringer med å tilpasse seg arbeidslivet. Men han så også at dette var en gutt som det bodde mye i. Da Wiborg overtok Meny Drøbak i 2013, oppfordret han Bård til å søke på den ledige jobben som assisterende kassaleder.

Rått salg

Det første Bård Frøyseth fikk ansvar for på Mosseporten, var film og dvd. Han kvitterte med å levere Disneys beste filmbutikk i Meny og solgte aller mest film i kjeden. Da han senere fikk jobb i Meny Drøbak, gjentok han bragden her, til tross for mindre plass til rådighet. Han mer enn tredoblet salget i filmhylla, som få bryr seg om og nesten alle har gitt opp.
– Hvordan gjorde du det?
– Først satte jeg inn en hylle til, filmhylla besto bare av sjokkere. Jeg passer på at hyllene alltid er fulle, og er nøye med å henge opp plakater. Synlighet hjelper. På releasedagen setter jeg alltid de nye filmene foran – og i kassa, forklarer Bård Frøyseth.

En annen produktgruppe i kasseområdet som han har tatt tak i, er Extra tyggegummi. Her har han økt salget med over 300 prosent.

Strøkent kasseområde

Kai Wiborg er vant til å levere bra butikk, og er blitt Årets Meny i sin region fem år på rad. Han lar seg imponere at Bårds orden, struktur og nøyaktighet. På intern-rankinger har kasseområdet fått score på 5 av 6 to ganger på rad under Bårds oppsyn.
– Det går egentlig ikke an, for kasseområdet er et konsept som det i utgangspunktet ikke er så mye å gjøre med. Men regionssjefen sier han virkelig ser forskjell her, derfor har han gitt femmere, forteller Kai Wiborg. Han spøker også med at Bård stryker bæreposene før han legger dem i kassa, for å få plass til flest mulig.

Gjennom et egenutviklet poseregister har Bård dokumentert at snittsalget på poser har gått signifikant opp siden november i fjor, da tellingen startet. På Meny Drøbak har de ikke lenger svinn på poser.
Å lage poserapporter lærte han på Kiwi Kambo, der Bård har ekstrajobb.

Se også den flotte videoen med Bård og kollegaene hans på Meny-kjedens egne sider!

Hobby: butikkbesøk

Omtrent halvveis inn i lærlingeperioden, satte Bård seg som mål å bli den beste kassereren i hele Meny. Nå er målet å bli kasseleder, og etter hvert salgsspesialist og kanskje trainee i Meny. I løpet av en tiårsperiode satser han på å klatre til å bli butikksjef. I Meny, så klart.
I fritiden reiser han gjerne rundt og ser på butikker i Østfold og Oslo-området. Meny CC Vest er favorittbutikken, her avlegger han nærmest faste besøk. Det hender han besøker andre kjeder og konsepter, men det er helst Menyer som står på kjøreruta. Hobbyen har han «arvet» av sjefen, Kai.

Mening med hverdagen

– Hvor hadde du vært i dag om ikke Kai og de andre i Meny Mosseporten hadde sett potensialet i deg og aldri gitt deg opp?
Bård Frøyseth blir stille.
– Jeg vet ikke. Jeg hadde kanskje blitt servitør eller kokk, det var det som var planen. Men jeg var helt umotivert til å gå på skole, og jeg hadde nok aldri trivdes så godt som jeg gjør i dag.

– Du har hatt en fantastisk reise de siste årene. Hva vil du si til andre unge mennesker som sliter?
– Kom deg ut! Man må i hvert fall ikke sperre seg inne. For meg var det deilig å få en mening med hverdagen. Det fikk jeg i butikken.

– Den beste

Kai Wiborg er en butikksjef som er opptatt av å legge til rette for utvikling av medarbeidere. Han er tidligere kåret til Årets talentutvikler i Meny. Blant annet har han hatt et nært og godt samarbeid med KOM (kurs og opplæringsansvarlig for matfagene) og Østfold fylkeskommune.

– Vi er mange som har hjulpet og støttet Bård underveis. Men denne reisen har han gjort for seg selv. Historien om Bård kunne ikke vært bedre, og så blir den toppet med denne prisen. Jeg har nesten bedt til Gud om at han skulle nå opp i konkurransen. Ingen fortjener dette mer enn Bård. Det er en skikkelig oppreisning for dem som ødela for ham i barndommen. Men aller mest en personlig seier, sier en rørt Kai Wiborg.

– Med en tøff start kunne dette ødelagt mye, og vi i Meny hadde ikke fått en så solid medarbeider. Han er den beste medarbeideren jeg noen gang har hatt i kasse, legger Wiborg til.

– Høyst fortjent

Sjefredaktør Are Knudsen i Handelsbladet er også full av lovord om vinneren av Årets Butikkmedarbeider 2015.

– Vi hadde flere gode kandidater, og det gøy å tenke på at kjøpmenn over det ganske land har så mange gode hjelpere. I år skilte imidlertid Bård seg ut blant de nominerte. Med et vanskelig utgangspunkt har han stått på for seg selv og andre, vokst inn i nye roller og blitt en fantastisk ressurs for arbeidsplassen sin, sier Knudsen, og legger til:

– Bård har hatt flere gode støttespillere på veien, ikke minst butikksjefen, men at han har lykkes så godt skyldes først og fremst sterk vilje, entusiasme for butikkfaget og et ønske om å bli stadig bedre. Dette en høyst fortjent pris, sier han.
Årets Butikkmedarbeider blir i år delt ut for femte gang.

Bård Frøyseth gratuleres av assisterende butikksjef Rino Alslie og butikksjef Kai Wiborg ved Meny Drøbak. Foto Are Knudsen

Juryens begrunnelse

Årets butikkmedarbeider startet i dagligvarehandelen på utplassering allerede som ungdomsskoleelev. På tross av det som må beskrives som en svært utfordrende skolehverdag, maktet han å jobbe seg frem til både vitnemål og butikkompetanse.

Utplasseringen i dagligvare ga mersmak, og Årets butikkmedarbeider bestemte seg for å satse på butikkfaget. Han satte seg stadig nye mål, og etter hvert som han mestret dem vanket nye utfordringer og ansvarsområder. Han har tatt dem alle på strak arm, og jobbet målrettet for at avdelingene hans skal prestere best mulig.

Da kjøpmannen som først så potensialet i den unge mannen byttet butikk, sørget han snart for at Årets butikkmedarbeider fulgte etter. I Meny Drøbak har han fortsatt i samme ånd, og sammen med sin nærmeste leder og sine kolleger har han bidratt til å løfte kasseavdelingen til nye høyder.

Årets butikkmedarbeider beskrives som særdeles opptatt av butikkfag generelt og Meny spesielt. Samtidig utvider han sin horisont og butikkompetanse ved å jobbe ekstra i en lavprisbutikk, Kiwi Kambo. På fritiden har han ofte reist ut til konkurrenter eller andre Meny-butikker for få idéer til hva som kan gjøre Meny Drøbak enda bedre. Samtidig har han skaffet seg formalkompetanse gjennom å jobbe seg frem til fagbrev i salgsfaget.

Årets butikkmedarbeider 2015 har foretatt en usedvanlig reise, og er et levende bevis på at det nytter å stå på for seg selv og andre

Årets butikkmedarbeider i norsk dagligvare- og servicehandel i 2015 er Bård Frøyseth.

Powered by Labrador CMS