Nyheter

Bedre merking av pizzakjøtt

I en artikkel i Dagbladet etterlyser Mats-Eric Nilsson strengere oppfølging av regelverket når det gjelder det han kaller matvarebløffer. Mattilsynet lover å se på saken.

Publisert Sist oppdatert

Et eksempel er Pizza Grandiosa, som ifølge ingredienslisten inneholder «pizzakjøtt».

- Pizzakjøtt? Hva er det for noe? Pizzakjøttet er en blanding av tilsetningsstoffer og noen prosent storfekjøtt, som kan være fra ku, okse og hest. Norges nasjonalrett er bare en parodi av en pizza, mener Nilsson.

På pakningen står det også at «Et stykke Grandiosa inneholder det samme som en brødskive med Jarlsbergost, skinke og noen paprika- og tomatskiver». Men innholdsfortegnelsen sier ingenting om skinke, heller ikke tomater i skiver er nevnt. Det som i stor skrift blir antydet er skinke, er deklarert som en ikke oppgitt mengde eller kvalitet med kjøtt fra storfe, vann, soyaprotein, stivelse, hvete, salt, krydder, aroma- og konserveringsmidler. Tomaten er puré, skriver Dagbladet.

Mattilsynet på Sunnmøre lover å forfølge saken. – Dette her må vi gripe fatt i og jeg skal sørge for at rette vedkommende blir satt på saken. Her har Dagbladet gitt oss et spark bak, og jeg er svar skyldig i hvorfor dette har gått oss hus forbi, sier Marianne Løseth Høydalsvik til avisen.

Det er lenge siden skinke var ensbetydende med at kjøttet kom fra grisens bakpart, og Atle Wold ved Mattilsynets hovedkontor innrømmer at skinke er blitt et veldig utvannet begrep.

– Regelverket sier at maten skal være merket redelig og gi en korrekt framstilling av innholdet. Det er klart at utvanningen av for eksempel hva skinke kan være, er basert på en langvarig praksis, sier han. Wold mener det er et klart overtramp å villede forbrukeren til å tro at et produkt inneholder noe mer enn hva som virkelig er tilfellet.

Kommunikasjonssjef i Stabburet, Inger Marie Ingdahl, forteller at kjøttet i «Pizza Grandiosa» er hentet fra hele dyret.

– Andelen rent kjøtt er på 40 prosent, skriver hun i en e-post til Dagbladet. Men hva slags kjøtt det er snakk om, eller fra hvilket dyr, står det ingenting om i Dagbladet-artikkelen.

Den svenske forfatteren og journalisten Mats-Eric Nilsson har i hjemlandet solgt over 400000 av boka «Den hemmelige kokken». Der har bøkene hans ført til at matvarebransjen har skiftet kurs, og begrenset sin bruk av kunstige tilsetningsstoffer.

Powered by Labrador CMS