Nyheter

Bekymret over nye spisetrender

Undersøkelser viser at 30 prosent av befolkningen tar hensyn til hva de spiser gjennom dietter eller matallergier og intoleranser. – Ikke gå i diettfellen. Fokuser mer på hva du skal spise fremfor hva du ikke skal spise, råder forsker Annechen Bahr Bugge i SIFO.

Publisert Sist oppdatert

– Det er positivt at folk har blitt mer opptatt av kosthold og helse, men når det tipper over kan det bli bekymringsfullt. Før var det negativt å være kresen, mens i dag er mat er i større grad knyttet opp til noe negativt, i form av at det er mye man ikke skal spise. Det å takke nei til tradisjonelle matvarer i kostholdet, som brød, potet, ris og melk, blir ikke lenger sett på som noe sært, men snarere som et uttrykk for helsebevissthet. For noen kan kostholdsfokuset bli en besettelse, forteller Bugge.

– Et litt oppsiktsvekkende funn er at vi finner mange dietter som står i direkte motsetningsforhold til de nasjonale kostrådene, og at det faktisk er disse diettene som får mest oppmerksomhet, fortsetter Bugge.

Dette er uheldig, mener klinisk ernæringsfysiolog i Melk.no Kaja Helland-Kigen.



– I den jungelen som er av kostholdsinformasjon er det viktig å holde hodet kaldt og være klar over at det faktisk er sunt å følge myndighetenes kostråd. Det er viktig å være klar over at man ikke bør gå på en diett dersom det ikke er medisinske årsaker til det, sier Helland-Kigen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS