Nyheter

Beskyttet rakfisk

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

Rakfisk fra Valdres er blitt en beskyttet, geografisk betegnelse. Heretter skal fisken være klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres for å kunne bruke navnet.

- Vi håper denne lovbeskyttelsen av rakfisken vår vil bidra til å signalisere både kvalitet og de verdiene og tradisjonene som forbrukerne vet å verdsette når de skal nyte rakfisk. Vi tror og håper dette vil være med på å høyne rakfisk som en spesiell matopplevelse, sier Unni Noraker. Hun er styreleder i Valdres Rakfisk, som er en sammenslutning av de seks produsentene Hande Fiskeoppdrett, Haadem Fisk, Noraker Gård, Lofoss Fisk, Røn Gård og Trøsvik Fisk.

Produksjonen har egne kvalitetsregler, og fisken skal legges ned i butt maksimalt to timer etter slakting. Forbrukerne skal også kunne velge mellom mild, lagret og vellagret rakfisk.

Samtidig med lovbeskyttelsen har også valdrisene gjort unna Norsk Rakfiskfestival. I år var rundt 15 000 mennesker samlet til festivalen, rapporterer avisen Valdres. Neste år blir det slått enda mer på stortromma: Da skal rakfiskfestivalen inngå i 150-årsmarkeringen av Fagernes som handelssted. Noraker Gård vant kåringen av den beste fisken både i fagjuryen og i folkejuryen.

Powered by Labrador CMS