Nyheter
Besøk av Romøren
Nylig fikk vi vite at skihopper Bjørn-Einar Romøren skulle komme på besøk for å lære noen nye triks på kjøkkenet og få inspirasjon i matveien.
Erfaringen som finalist i Årets matgledekonkurranse har gitt oss noe vi kan bruke i slike situasjoner, hvor vi raskt måtte komme opp med en plan og delegere oppgaver til hver enkelt. I løpet av et par minutter var planen klar. Ferskvaresjef Elina skulle ta forretten, jeg skulle lære ham dessert og sushi, og kjøttansvarlig skulle inspirere ham ved å tilberede kjøtt.
Jeg hadde ingen forventninger til hvordan dette skulle gå, men jeg var veldig opptatt av at Bjørn-Einar skulle få en opplevelsesrik dag han ville huske på Ica Frogner.
«Velkommen skal du være Bjørn-Einar», sa jeg da han kom, og ba en av kollegaene mine kle ham opp som ferskvaremedarbeider og lage navneskilt til ham. Noen minutter senere kom han og kun smilet hans var å kjenne igjen. Den hvite kokkejakken kledde ham.
Mens jeg samlet varer vi skulle bruke til matlagingen, ba jeg Bjørn-Einar hjelpe meieriansvarlig Viggo å fylle på varer. Jeg var ikke borte i mer enn en halvtime og da jeg skulle hente han stod han og hjalp en eldre dame å finne smørost. Jeg nøt øyeblikket da han til og med fortalte hvilken av dem kan kunne anbefale. Man forventer ikke noe annet fra en verdenskjent idrettsutøver å være en del av laget uansett hvilket lag man kommer i.
I løpet av dagen da vi laget mat sammen, snakket vi mye om alt mulig. Om hans karriere og veien til suksess, til hans interesse for matlaging. Jeg fortalte at jeg har bodd i Norge i over 11 år og aldri har stått på ski, så jeg fikk råd fra ham på hvor jeg må starte, og det skal jeg absolutt gjøre førstkommende vinter.
For idrettsutøvere, og kanskje spesielt skihoppere, er det svært viktig å ha et godt kosthold, med sunn og god mat. Dette har gjort at Bjørn-Einar med årene har blitt lidenskapelig opptatt av mat. Men han fikk sjelden selv mulighet til å lage mat da han var ute på konkurransereiser. «Det er kona som er sjefen på kjøkkenet, men jeg er sjef over grillen! Men nå skal jeg prøve å lære meg noen triks, så jeg kan ta over kjøkkenet hjemme», sa Bjørn-Einar da vi begynte å lage mat sammen.
Vi hadde et bord ute i butikken og lagde samtidig litt show for kundene. Alt det vi lagde fikk de smake på. Jeg ble svært overrasket over hvor serviceinnstilt Bjørn-Einar var, og en flott selger, også. Han hjalp med glede kundene å finne det de lette etter, og anbefalte forskjellig type oster og andre produkter, og hentet til og med varene for elder damer fra andre siden av butikken.
Jeg var litt glad for at han selv aldri hadde laget sushi hjemme, slik at jeg kunne lære bort det jeg kan. Vi lagde flere varianter, og kjørte også en liten konkurranse der vi ba kundene bedømme hvilken maki som var best. Så jeg fikk til og med konkurrere mot ham den dagen.
Før vi begynte å lage mat ute i butikken, hadde Bjørn-Einar vært med ferskvaresjefen på kjøkkenet og sett hvordan man tilbereder Provolone-ost med krydder på i ovnen. Senere delte han ut smaksprøver og fortalte kundene hvordan de kunne gjøre dette hjem. I løpet av noen minutter var alle ostebitene vi hadde planlagt å selge i løpet av dagen, solgt.
Da vi skulle rydde bort showbordet vårt, kom det en selger som skulle levere lefser til butikken forbi. Han spurte om vi ønske noen varer til smaksprøver, og jeg takket ja. I det øyeblikket sa Bjørn-Einar til meg: «Olga, nå skal jeg vise deg noe du må smake på. Jeg kommer tilbake om et par minutter». Han kom tilbake og hadde plukket en smøreost, krydder, purreløk og hentet resten av Salmaen vi ikke brukte til sushien, og lagde de han kalte norsk sushi i lefse. Akkurat da kom det mange kunder som fikk smak og skrøt veldig av hvor godt det var. Han lagde flere ruller og delte ut til kundene.
For en dag, tenkte jeg da jeg skulle si ha det til ham. Den dagen kommer jeg aldri til å glemme! Takk til Bjørn-Einar for en opplevelsesrik dag!
Olg :-)