Nyheter

Bestemorsknep mot smørmangel

«Har dere Meierismør?» «Fikk dere ikke meierismør i dag, heller?» Jeg tror jeg har fått disse spørsmålene mange hundre ganger i det siste.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke så gøy å gå tom, men jeg blir faktisk ikke så stressa av det, heller. Og for min egen del klarer jeg meg uten og kan vente med julebaksten par uker til. Det må jeg jo, for jeg dropper å kjøpe smør i egen butikk når det ikke en gang er nok til kundene.

Selv om vi har hengt opp plakater med informasjon til kundene om de manglende leveransene på meierismør, er ikke alle særlig blide om de møter tomme hyller. Jeg føler på at jeg må gjøre noe mer for kundene mine, men det eneste jeg har kommet på er at jeg i det minste kan dele mine egne oppskrifter på julebakst der de kan bruke margarin.

Jeg trodde aldri at jeg i Norge skulle oppleve noe som vekker minner fra min barndom i sovjettiden, da det ikke var mulig å kjøpe smør i butikken mer én gang i måneden, og da bare 300 gram per familiemedlem. Men nå kom altså lærerike erfaringer fra knapphetstiden tilbake. Jeg anbefaler dem å gjøre som min bestemor gjorde i Sovjet for 30 år siden. Da hadde vi ofte bare margarin, men det hindret ikke bestemor fra å lage massevis av kaker til jul og nyttår. Og jeg var hennes assistent på kjøkkenet.

Bestemor hadde alltid en sitron i kjøleskapet i tilfelle smør ikke var å få tak i, og krystet noen sitrondråper i margarinen. Det var jo ikke det samme, men fungerte fint!

Så når mine kunder spør meg til råds, ber jeg dem gjøre som bestemor og gir dem noen oppskrifter også. Noen er skeptiske, men de fleste takker og sier de skal prøve. Noen sa til og med at «om dette funker, så skal jeg ta med noen kaker til deg».

Jeg elsker jo julekaker, men tenkte ikke mer over det før på fredag: Da kom den første kunden til meg med stor kakeboks og takket for hjelpen! Og dagen etter kom enda en, og etter tre dager lurte mannen min på hvorfor jeg støtt og stadig kom hjem med ulike typer julebakst. Det er ubeskrivelig morsomt og helt utrolig herlig når kundene kommer og gir meg sine kaker og julebakst til å smake på. I dag fikk faktisk jeg nok en liten boks med julebakst, og vet du hva? Nå tror jeg at jeg slipper å tenke mer på julebaksten i år, for den har mine mange fantastiske kunder unna-gjort for meg!

Det føles bra å ha hjulpet kundene, men samtidig må jeg takke dem tilbake både for at de våget å prøve, og for hvordan de har vist sin takknemmelighet. Men til syvende og sist bør kanskje både kundene og jeg takke min kjære bestemor.

Olga

Powered by Labrador CMS