Nyheter

- Biodrivstoff gir matmangel

Matmangel og dårligere folkehelse kan bli resultatene av satsingen på biodrivstoff. Det mener Unilever, som advarer mot dramatiske konsekvenser av miljøsatsingen.

Publisert Sist oppdatert

I Handelsbladet FK nummer 16 i leste du for første gang om advars lene mot dyrere mat som følge av overgangen til biodrivstoff. Nå melder en av verdens største mat vareprodusenter, Unilever, seg på debatten.

OVER TIL SMØR

Unilever frykter at de europeiske planene om kraftig økning i bruken av vegetabilske oljer på tanken, kommer til å få dramatiske konsekvenser. Det vil drive opp kostnadene for en rekke matprodukter, som for eksempel margarin, og få til mer fettvarianter. øke andelen bilene fra 0,8 til . - Skalaen kreve mellom verdens raps--direktør .

DYRERE OLJE

Det siste året har prisen på rapsolje økt med mellom 20 og 30 prosent. Palmeolje-prisen har også økt med over 20 prosent de siste to månedene, etter at det ble kjent at Malaysia og Indonesia planlegger å bruke 40 prosent av avlingen til å produsere biodiesel.

Jope forteller at halve kostnaden til et margarinbeger ligger i oljene. Enda mer bekymret er han for de langsiktige virkningene når margarin erstattes av annet fett. For hver prosent prisøkning, faller forbruket med en prosent.

- Skiftet fra sunne planteoljer til smør og animalsk fett vil ha

dramatisk innvirkning på folkehelsen, sier han til den britiske avisen. Han mener det vil føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

BRENNER REGNSKOG

Samtidig er det blitt kjent at regnskog i Amazonas og Sørøst-Asia brennes for å gi plass til biodrivstoff-vekster: Palme til olje og sukkerrør til etanol.

Unilever er ikke prinsipielt imot biodrivstoff, men ber politikerne gå over til å satse på teknologi som omdanner trefliser og halm til drivstoff. Det vil ha mindre innvirkning på matforsyningene og være bedre for å redusere CO2-utslippene, sier han til The Times.

Powered by Labrador CMS