Nyheter

Bryggeriene sparer på vannet

Bryggeriene bruker langt mindre varmtvann, kjemikalier og strøm enn før. På seks år har Ringnes redusert energiforbruket med 35 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Bryggeriene, som vanligvis er knallharde konkurrenter, er i disse dager samlet for å dele erfaringer om energisparing og miljøvennlig produksjon. – Dette handler om bevisstgjøring og de mange små tiltak som kan gi store resultater. Det er ikke bedriftshemmeligheter vi deler, sier teknisk sjef Erlend Aadland i Ringnes.

Blant de mange små tiltakene peker Hansa Borg Bryggerier på en ny metode for vasking av produksjonsutstyret.

– Tidligere brukte vi varmt vann og kjemikalier. Nå benytter vi kaldt saltvann. Resultatet er renere utstyr, ingen miljøutslipp, mindre energibruk og penger spart, sier prosjekt- og utviklingssjef Alf Inge Johannesen i Hansa Borg.

Coca-Cola bruker den samme vaskemetoden, og brusprodusenten kurser ansatte. – Vi har redusert dieselforbruket i transport med fem prosent etter at vi sendte sjåførene på øko-kjørekurs. CO2-utslippene fra produksjonen er redusert med fem prosent på ett år, sier Rønnaug Vinje, miljøansvarlig i Coca-Cola Drikker.

NEPAS (New Energy Performance AS) kartlegger energieffektiviteten for norske bryggerier, og de står bak flere nettverkssamlinger i norsk næringsmiddelindustri. – Noen av de store norske bryggeriene hevder seg allerede svært godt i internasjonal sammenheng, mens andre sliter med gamle og ineffektive anlegg, sier prosjektleder Hans Even Helgerud i NEPAS.

Han sier potensialet for enda mer miljøvennlig drift ved norske bryggerier er stort. – Det handler om å få fram at det som er godt for miljøet også er godt for omdømmet og bunnlinjen, sier Hans Even Helgerud.

Powered by Labrador CMS