Nyheter

Bygger ut for ferdigretter

INVESTERER: Nordfjord Kjøtt selger kjøttprodukter for en milliard kroner til Rema 1000, bedriftens eneste kunde. Nå skal Nordfjord Kjøtt også satse på ferdigretter, og investerer 100 millioner kroner i en ny fabrikk. I 2009 er de første ferdigrettene i hyllene.

Publisert Sist oppdatert

Eier og adm. direktør Geir Egil Roksvåg leder en av landets største kjøttbedrifter. Fra Loen i Stryn kommune har familien bygd opp en bedrift med en milliard kroner i omsetning og 253 arbeidsplasser. Men utad er Nordfjord Kjøtt like anonym og skiltløs som før. Det eneste skiltet som er å se utenfor fabrikkanlegget, forteller at det er parkering forbudt.

- Det er helt bevisst. Vi holder en lav profil og det har vi tenkt å fortsette med. Det er produktene våre som er det viktigste, sier adm. direktør Geir Egil Roksvåg til Handelsbladet FK.

Ferdigrettfabrikk

Styret i Nordfjord Kjøtt, der Rema 1000-sjef Tom Kristiansen er styreleder, har besluttet å bygge en ny fabrikk for ferdigretter i tilknytting til dagens fabrikkanlegg i Loen. Det er en investering på over 100 millioner kroner. Det betyr at Rema 1000 vil satse i «Fjordland-markedet» med egne ferdigretter fra Nordfjord Kjøtt. Geir Egil Roksvåg vil ikke si et ord om ferdigrettene, bortsett fra dette:

- I 2009 er produktene klare for butikkene, sier han.

Samtidig skal resten av kjøttlaget jage etter produktutvikling og kostnadskutt. Bestillinger som kommer inn før klokken 0900 om morgenen er i butikkene neste dag.

- Vi er en logistikkbedrift. Vi jager både tid og kostnader, og det har gjort oss til en av bransjens mest effektive bedrifter, sier Roksvåg.

Eierkabalen

Geir Egil Roksvåg er annen generasjon i kjøttbedriften som ble etablert i 1961. For halvannet år siden kjøpte han ut broren Torleif, og fikk full kontroll. Nordfjord Kjøtt og Nordfjord Kjøtt Slakt eies av selskapet Legula, som igjen eies av selskapet Gemto. Geir Egil Roksvågs to barn eier 98 prosent av aksjene i Gemto, men han har fremdeles full kontroll med sine a-aksjer.

- Jeg ser helst at du skriver minst mulig om det. Det er produktene som er viktige, sier Geir Egil Roksvåg til Handelsbladet FK.

God vekst

I fjor omsatte Nordfjord Kjøtt for 1,002 milliarder kroner, og etter hva Handelsbladet FK erfarer, fikk bedriften et overskudd på 34 millioner kroner. 2008 ser ut til bli et nytt rekordår.

- Vi har en salgsvekst på nesten 18 prosent. Det er vi fornøyd med, sier Geir Egil Roksvåg.

17 prosent av råvarene kommer fra eget slakteri, resten blir kjøpt hos andre private slakteribedrifter, og hos Gilde. Kundeforholdet til enekunden Rema 1000 gjør at Nordfjord Kjøtt kan konsentrere seg om produksjon, produktutvikling og innovasjon.

- Hvorfor har dere satset bare på én kunde; det er et dristig valg?

- Det var et strategisk valg, som i ettertid har vist seg å være riktig. Det har gitt oss betydelig vekst. Vi valgte Reitan og Rema 1000 fordi det er en langsiktig og seriøs aktør med ambisjoner. Men det betyr ikke at vi kan lene oss tilbake. Vi må forsvare hylleplassen vår, både når det gjelder pris, produktutvikling og levering. For å si det enkelt; uten innovasjon og produkter som driver markedet videre, ja, da dør vi nok stille og rolig, sier Geir Egil Roksvåg.

- Nordfjord Kjøtt om tre år?

- Da omsetter vi for 1,5 milliarder kroner, volumet er betydelig større og ferdigretter er blitt et av våre store produkter, sier Geir Egil Roksvåg til Handelsbladet FK.

Powered by Labrador CMS