Cornelius Poppe, NTB
Fare for D-vitaminforgiftning:
Massiv tilbaketrekking av egg
100 tonn egg tilbakekalles fra samtlige dagligvarekjeder etter at verpehøner har fått feil kraftfôr. Eggene har inneholder altfor mye D-vitaminer, og for høyt inntak kan være helseskadelig.
Tilbakekallingen skjer etter at Felleskjøpet Agri avdekket at det har blitt levert fôr med alvorlig forhøyede verdier av vitamin D til seks produsenter av slaktegris og ni eggprodusenter i Trøndelag. Varemottakerne har torsdag iverksatt tilbakekalling av 100 tonn egg.
Dilemmaet er at eggkartongene kan inneholde ett eller flere egg med for mye vitamin D, eller ingen i det hele tatt. For å være sikre, må et gigantisk parti trekkes fra markedet.
I kjølvannet av at Felleskjøpet slo alarm, har tilbakekallingene kommet på løpende bånd fra Nortura, Norgesgruppen-selskapet Unil, og Coop Norge.
Langt over anbefalt inntak
Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er trygt inntak av vitamin D maksimalt 100 mikrogram per dag for barn over 10 år og voksne; og 50 mikrogram per dag for barn 1-10 år. Hvert av de berørte eggene som nå tilbakekalles, kan inneholde så mye som 300 mikrogram, altså tre ganger så mye som anbefalt dose for voksne, og seks ganger så mye som anbefalt dose for barn.
– Hvor mange av disse eggene må man spise før det evt er fare for forgiftning?
– FHI har gjort en foreløpig beregning av antall egg med mulig høyt innhold av vitamin D som folk kan ha spist i løpet av de siste 3-4 ukene, uten at akutte helseeffekter kan oppstå. Beregningen tar høyde for usikkerheter slik at vi er på den trygge siden, skriver seniorrådgiver Lene Solheim Jacobsen i Folkehelseinstituttet i en epost til Dagligvarehandelen.
Antallet egg er beregnet til:
- For barn under ett år: 3 egg.
- For barn 1-8 år: 9 egg.
- For barn over 8 år og voksne: 25 egg.
Hun presiserer at vitamin D finnes kun i eggeplommen og ikke i eggehviten.
Magesmerter og hodepine
– Er noen befolkningsgrupper spesielt utsatt?
– Pasienter som har tilstander med kjent høyt kalsiumnivå i blodet kan være mer utsatt.
– Hvilke symptomer får man ved D-vitaminforgiftning?
– Symptomer på akutt forgiftning kan være magesmerter, dårlig matlyst, hodepine, svimmelhet, tretthet, muskelsvakhet, økt tørste og økt vannlatning. Dersom man har flere av disse symptomene uten annen forklaring, og man har spist flere egg enn angitt over, bør man kontakte lege for vurdering. Hvis man bare har lette plager kan man gjøre dette hos fastlegen på dagtid, opplyser Lene Solheim Jacobsen.
Også griser
– Det aktuelle fôret er også gitt til slaktegriser. Er kjøtt fra disse sendt ut i markedet, og kan det i så fall utgjøre en helsefare?
– Griser som har fått i seg dette fôret vil ikke gå inn i matkjeden. Ikke noe kjøtt fra disse besetningene har eller kommer derfor til å gå ut på markedet, får Dagligvarehandelen opplyst fra Mattilsynet.
Felleskjøpet beklager
I Felleskjøpet tar de hendelsen på største alvor.
– Dette er svært alvorlig. Felleskjøpet beklager at dette har kunnet skje. Vi har satt inn alle nødvendige ressurser for å sikre oversikt over situasjonen, sier konserndirektør Bjørn Stabbetorp i Divisjon Landbruk i en pressemelding.
Han understreker at Felleskjøpet Agri har identifisert årsaken til feildoseringen, og har kontroll og sporing på produksjonen av de berørte leveransene.
Alle kjeder berørt
Fra Nortura kalles det tilbake utvalgte egg fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima og Prior, med spesifikke EFTA-numre og datostemplinger. En fullstendig liste over hvilke egg Nortura kaller tilbake, finner du her.
Også Coop kaller tilbake egg av typene Xtra Egg, Coop Egg, Coop Frokostegg og Coop Ekstra Store Egg. En fullstendig liste over hvilke egg det gjelder, finner du her.
Dette innebærer at samtlige dagligvarekjeder er berørt, både når det gjelder Prior-egg, og kjedenes egne merkevarer.
Ifølge NTB, har Giftinformasjonen hittil ingen informasjon om at noen er forgiftet etter å ha spist egg med for mye D-vitamin. Så langt har 118 personer ringt og spurt om råd.
Rettelse:
Rettet: 300 gram D-vitamin er rettet til 300 mikrogram.