Nyheter

Debatt: Kreativ bruk av statis

KIFF viser til oppslag i Aftenpostens morgenutgave 23. november, der Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) retter sterk kritikk mot næringsmiddelindustrien for at de produserer for dyrt og tungvint.

Publisert Sist oppdatert

Vi skal ikke underslå at vi som industri kan bli dyktigere ? i motsetning til HSH ser vi forbedringspunkter hos oss selv og ønsker å ha fokus på dette, ikke på å kritisere andre ledd i verdikjeden. Når HSH først retter søkelyset på oss, finner vi imidlertid grunn til å komme med noen kommentarer til artikkelen:

For det første; artikkelen viser til fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det som ikke er nevnt, er at dette ikke er offisiell statistikk, ifølge SSB. Om dette har noe å si for tallene, vites ikke, men det burde absolutt vært nevnt i artikkelen.

For det andre fremgår det ikke av artikkelen hvordan produktivitetsveksten har blitt målt. Dette kan ha stor betydning for resultatene. Et vesentlig trekk i næringsmiddelindustrien, deriblant kjøttindustrien de siste 20 årene, er at det har funnet sted en markant økning i foredlingsgraden. Dette betyr blant annet at industrien har tatt over en god del av arbeidsoppgavene som handelen og husholdningene tidligere utførte, og at industrien produserer helt andre produkter i dag enn for 20 år siden. Øket produksjon i den ikke-publiserte undersøkelsen fra SSB har blitt målt i produksjonsverdi, målt i faste priser. Dermed kan den beregnede lave produktivitetsveksten skyldes at industrien ikke har vært i stand til å ta ut merpriser i markedet videre, for å kompensere for den økte bruken av innsatsfaktorer for å øke foredlingsgraden. I den sammenheng kan en jo også vise til at konsentrasjonen i dagligvaremarkedet det siste tiåret har ført til en økning i kjøpermakten som i hvert fall ikke har gjort det lettere for leverandørene å øke prisene for å kompensere for kostnadsøkninger.

HSH fremhever hvor sterk produktivitetsveksten har vært i varehandelen. Her kommer vår tredje kommentar. Det fremgår ikke av artikkelen hva som er innholdet i begrepet «varehandelen», som er brukt i undersøkelsen. Hvis det er i overenstemmelse med nasjonalregnskapssystemet, inneholder varehandelsbegrepet følgende: handel med motorkjøretøyer, bensin, agentur- og engroshandel og detaljhandel. Det er selvfølgelig interessant å få vite hvordan produktivitetsutviklingen i bilbransjen er, men å begynne å blande det inn i debatten om dagligvarepriser, er etter KIFFs syn noe spesielt.

For det fjerde slutter statistikken i artikkelen i 1997. Det er sikkert interessant for statistikere og senere historikere å vite hvordan utviklingen har vært for såpass lenge siden, spørsmålet er om det er relevant for så mange andre. I høst fikk KIFF to forskere ved BI, professor Christian Riis og førsteamanuensis Dag Morten Dalen, til å utføre en undersøkelse av kostnads- og produktivitetsutviklingen i kjøttbransjen fra 1996 frem til 2000. Resultatet fra denne rapporten, som er litt mer dagsfersk med hensyn til datagrunnlag, er at totalfaktorproduktiviteten i kjøttindustrien har øket med 1,2 prosent pr år når en har korrigert for investeringer i matrrygghetstiltak. Det forteller oss at omstillingstiltakene i kjøttbransjen er i ferd med å virke, samtidig som vi selvfølgelig ikke er i mål ennå.

Håvard Mork,næringspolitisk sjef i Kjøttindustriens Fellesforening

Powered by Labrador CMS