Nyheter

Debatt: Villniss i landbruksde

I Fritt Kjøpmannskap nr. 12/2000, kommer Steinar Bjerke med en rekke påstander om norske bønder og matproduksjon Jeg skal overse diverse useriøse kommentarer om liggesår og botanikk, men komme med noen faktaopplysninger som kan være nyttig å vite for både Bjerke og andre bondeharselanter:

Publisert

Vi sier aldri at vi er verdensmestre i matproduksjon. Men Norge har en del naturgitte forhold som gir gunstige (men dyrere!) produksjonsbetingelser (f.eks. topografi, temperatur, kort sommer og lang vinter, store lysvariasjoner gjennom året mm). I tillegg synes vi det er viktig at næringen har målsettinger og strategier for å møte forbrukernes krav i framtida om trygg, god og sunn mat.* I Norge har vi mindre gårder og lavere avlinger enn i land det er naturlig å sammenligne seg med. I Norge er det i gjennomsnitt 13 melkekuer på hver gård. I Danmark har de 53. I Skåne høster de i noen steder dobbelt så mye korn pr. dekar som i våre beste jordbruksområder. * Inntektene for en bonde for ett årsverk ligger på omlag 60% av gjennomsnittet for befolkningen for øvrig. Bøndene blir stadig hengende etter andre grupper i inntektsutviklingen. * Bonden får 15 av de 75 mrd. som brukes på mat i Norge (like mye som staten tar inn i moms). Bondens pris har gått ned over flere år uten at den samme prisutviklingen har kommet forbrukerne til gode i butikken. Fra 1997 har kjøttprisen til bonden blitt redusert med 14.2 %, mens kjøttprisen i butikken har økt med 7.2%.* Det skjer en kraftig effektivisering i jordbruket. I følge SSB er arbeidsinnsatsen for en viss mengde vare, de siste årene redusert med 3.5% hvert år. Nesten hvert tredje gårdsbruk er effektivisert bort i løpet av de siste 10 årene.

I Norge er det 97% vill natur, og 3 % dyrket jordbruksjord. Forstår vi Bjerke rett, ønsker han enda mer vidde og villmark. Da sitter vi ganske riktig ikke lenger i halsen på et system, men tvert i mot til halsen i urskog og kratt. Det kan godt hende at dette er Bjerkes definisjon av et godt liv og framtidas Norge, men et flertall av folk flest ønsker noe helt annet. Uansett - debatten tar vi gjerne og herved ønskes Bjerke velkommen blant spesielt interesserte i fagfeltene landbrukspolitikk, mat og matproduksjon.

Sigrid Hjørnegård,informasjonssjef i Norges Bondelag

Powered by Labrador CMS