Nyheter

Den beste dietten er diettfri

En ny norsk studie viser at små og enkle grep i kostholdet reduserer kolesterolet betraktelig, som gir redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

Publisert Sist oppdatert

Funnet bekrefter dermed at man fint kan leve og spise som normalt, uten sære dietter, og likevel gjøre noe bra for kroppen sin.

Det er forskere ved Universitet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus gjennomførte som står bak studien. I åtte uker ble 99 testpersoner ble delt i to grupper hvor én spise hverdagsprodukter med mettet fett, mens eksperimentgruppen fikk tilsvarende produkter som er rike på umettet fett fra Vita hjertego´, skriver Mills i en pressemelding.

– Vi byttet kun ut drøyt ti vanlige hverdagsprodukter med mettet fett med tilsvarende produkter rike på umettet fett. Utover dette fikk testpersonene spise akkurat det de ville, trene som vanlig og ikke gjøre noen spesielle endinger med kosthold eller livsstil. Resultatene er slående, hvor gruppen som byttet ut mettet fett med umettet fett fikk redusert kolesterolet med ti prosent. Det tilsvarer en 27 % reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdommer, sier professor Kirsten Holven ved Universitet i Oslo, som utførte studien sammen med 1. amanuensis Stine Marie Ulven ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Den nye studien bekrefter de nasjonale kostholdsrådene, og viser at små grep som lar deg beholde dine matvaner, kan gi en stor helsegevinst.

- Veien til et sunt og godt kosthold trenger ikke være sære dietter, med en lang nei-liste. Jeg tror det bare forvirrer folk når de hele tiden får ulike råd om hva som er sunt og usunt. Kompliserte dietter virker helt sikkert for noen, men for folk flest må det være enkelt å leve sunt i hverdagen, og uten at det går på bekostning av gode matopplevelser, sier direktør for helse og ernæring i Mills DA, Linda Granlund, i pressemeldingen.

– Jeg tror at mange blir nokså lettet når de får høre at de i praksis kan leve helt som normalt, og ikke gjøre store endringer i kostholdet for å spise både sunt og godt. Det florerer av råd og raske løsninger, men i bunn og grunn er det sunn fornuft og vanlig, norsk hverdagsmat som fortsatt er det beste valget for de aller fleste, sier Granlund.

Fakta om studien

  • Forskere ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Akershus har sett på effekten av å bytte ut hverdagsprodukter med mye mettet fett med produkter rike på umettet fett.
  • 99 personer med litt forhøyet kolesterol (>3.5 mmol/L) deltok i studien, som gikk over åtte uker.
  • Mens den ene gruppen spiste produkter utviklet i tråd med myndighetene sine kostholdsanbefalinger (Vita hjertego’), fikk den andre tilsvarende produkter med ulik fettsammensetning (de mest solgte produktene i hver kategori, ihht ACNielsen).
  • Studien viste en reduksjon på 9% i totalkolesterol i gruppen som spiste produkter med umettet fett, og en reduksjon i LDL-kolestrol på 11%.
  • Dette tilsvarer over 25% redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.
Powered by Labrador CMS