Nordmenn tuller ikke med hovedråvarene til jul - men når det gjelder tilbehør er det ok å eksperimentere litt. Foto: Matprat

Nyheter

Den viktige julematen

Vi er svært tradisjonelle i matveien rundt juletider.

Publisert Sist oppdatert

Julematen er for mange bundet av strenge regler. En undersøkelse fra Ipsos viser at en av ti nordmenn må vente helt til lille julaften med å spise julematen. Seks av ti mener det er OK å smake på julematen når adventstiden har startet – mens åtte prosent kunne tenke seg å spise julemat hele året rundt.

Nordmenn rokker ikke ved hva de spiser på selve julaften, men i desember koser vi oss med mye forskjellig julemat. Tall fra Nortura viser at det vil bli solgt 2100 tonn pinnekjøtt, 2000 tonn julepølse, 650 tonn sylte og 600 tonn medisterkaker i norsk dagligvare og storkjøkken, skriver Virke i en pressemelding.

Svineribben trumfer på norske juletallerkener. Anslag viser at det blir solgt opp mot 6500 tonn av dette i løpt av desember. I tillegg havner en mengde kalkuner på nyttårsbordet, og noen få på bordet julaften. Virke anslår at det blir solgt rundt 2000 tonn kalkun i løpet av desember.

Om vi ikke tør å tukle med hovedretten, er det er heller maten som er ved siden av kjøttet vi varierer med – blant annet kålen. For visste du egentlig at det finnes over 1000 typer kål i verden?

I fruktveien, derimot, er vi konservative og holder oss stort sett til gamle vaner. For eksempel blir hele en av tre klementiner som selges hele året, kjøpt i desember. Det tilsvarer 10.000 tonn klementiner!

Powered by Labrador CMS