Nyheter

Det begynte med et hull...

OSLO SENTRUM: Det begynte med en hovedoppgave om hvordan hullene i osten kan bli finest mulig, og endte med milliardbutikk. Neste uke feirer Jarlsberg 50-årsjubileum.

Publisert Sist oppdatert

30. april 1956 leverte meieristudenten Per Sakshaug inn hovedoppgaven sin: «Propionsyrebakteriekultur som tilsetning til ystemjølka». For den som hverken kan sin kjemi eller sin ost på rams, høres det ikke spesielt sexy ut. Men oppgaven til Sakshaug utløste en av Norges største eksportsuksesser. På hjemmebane er Jarlsberg landets største permium-ost, og 50-åringen tar nye markedsandeler den dag i dag.

«FRISTELSENE ER MANGFOLDIGE I DENNE VERDEN, SER DU»

Søndag er den offisielle jubileumsdagen til Jarlsberg, og tirsdag braker det løs med annonser i mediene. Feiringen kobles til Ibsen-jubileet, og salig Henrik står bak sitatene som pryder butikkmateriell og oppskriftshefter.

Jubilanten har de beste årene foran seg, skal vi tro merkevaresjef Malin Valdal Corneliussen i Tine. - Den vokser ennå, og de siste tre årene har salget økt dobbelt så mye som totalmarkedet, forteller hun. Jarlsberg er størst blant premiumostene og nummer tre totalt i ostedisken. Og det er bare i Norge: I dag eksporteres osten systematisk til 13 land, og kan kjøpes i enda flere. Rundt 25 000 tonn selges hvert år.

«ALT SKAL EN PRØVE OG VELGE DET BESTE»

- Jarlsberg er ofte blitt «min ost». Den er ingen typisk familieost, og slår best an blant voksne, forklarer hun. Derfor selger den godt når den er skivet eller i mindre pakninger. I forbindelse med jubileet kommer det skivet Jarlsberg fra hjul, i en serie som også byr på Sveitser og Vellagret Norvegia. Teknologien for å skive ostehjul er helt ny, og laserdelingen av ost med hull byr på ekstra store utfordringer for å få til passe tykke skiver og samtidig passe mengde ost i pakken.

Når kampanjen kobles til Ibsen, henger det også sammen med at Jarlsberg-kundene er mer interesserte i kultur enn gjennomsnittet av befolkningen. De bor også ofte i byer og har

dermed bedre tilgang på kulturtilbud. Butikkmateriell og demonstrasjoner kobles med en konkurranse på nett der alle som

fyller 50 år i år kan delta og

vinne tur til Kairo og avslutningen av Ibsen-året.

(Sitater i mellomtitlene: Henrik

Ibsen)

Visste du at:

? propionsyrebakterier, som har æren for Jarlsberg, opprinnelig var en del av den normale bakteriefloraen i fjøset? Men da hygienen ble bedre samtidig som melken ble pasteurisert, forsvant de slik at meieristene fikk problemer med å få til store hull i osten. ? Jarlsberg skal ha jevnt fordelte hull med en diameter på 10 til 30 mm? ? bakteriekulturen til Jarlsberg er en av Tines best bevarte hemmeligheter, og flyfraktes fra Norge til produksjonsanlegg i Irland og USA? ? Jarlsberg var den første ostetypen i kategorien goutaler - en mellomting mellom gouda og emmentaler? ? navnet Jarlsberg ble til i konkurranse med for eksempel Ås-ost, Follo-ost og Vollebekk, og at den i starten blant annet ble kalt Ola-ost? ? salget av vellagret Jarlsberg har økt med 145 prosent de siste tre årene, og Tine har problemer med å levere nok?

Powered by Labrador CMS