Solhatt er en av de tre nominerte til Årets produsent under Matprisen 2023.

Nyheter

Dette er de nominerte til Matprisen

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. I det tiende året prisutdelingen arrangeres, er Marit Kolby, Delås gård og Arakataka blant de nominerte.

Publisert Sist oppdatert

Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

– Vi løser ikke klima- og naturkrisen uten å endre måten vi spiser og produserer mat på. Det er derfor Matprisen finnes: For å vise fram de viktige aktørene som går foran og som finner bærekraftige løsninger også der hvor det ikke er noe system eller politikk som bygger opp om det. Vi feirer de som dyrker, baker, steker, sanker, fisker, forsker og skriver fram maten som gir oss gode måltider, både i dag og i kommende generasjoner, sier juryleder Ingrid Kleiva Møller i en pressemelding.

2023 er tiårsjubileum for Matprisen, og årets vinnere blir annonsert under en storstilt prisutdeling som avholdes på Sentralen i Oslo 13. november. Samtidig vil også mottakeren av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Dette stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk.

Matprisen har åtte priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring.

De nominerte til Matprisen 2023 er:

Matprisen

  • Kolonihagen
  • Non Dos
  • Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund

Årets kjøkken

  • Arakataka (Oslo)
  • Hardanger Fjord Lodge (Vestland)
  • Til Elise fra Marius (Nordland)

Årets produsent

  • ASK Spekehus (Viken)
  • FAR Seafood (Agder)
  • Solhatt (Innlandet)

Årets formidler

  • Maja Skogstad og Susann Stave, Barnematbyen
  • Marit Kolby
  • Tor Jacob Solberg

Årets storkjøkken

  • Coor
  • Hurtigruten
  • UiO-seksjon for innkjøp

Årets salgskanal

  • Dagens
  • Matfra.no
  • Oda

Debioprisen

  • Asia Restaurant (Oslo)
  • Delås gård (Viken)
  • Opaker gård (Innlandet)

– Matprisen markerer sitt tiårsjubileum i år og det skal feires! Det har aldri kommet inn så mange forslag til kandidater som i år, og kvaliteten er høy. Juryen har i løpet av høsten vurdert over 150 enkeltvirksomheter. Vi ser et stort mangfold av virksomheter som jobber for et bærekraftig matsystem. Samtidig ser vi at det er et tøft marked for mange typer aktører, og da er det desto mer imponerende at de makter ikke bare ta hensyn til bunnlinja, men også til hva som er best for kloden, sier mangeårig jurymedlem Thomas Horne.

Powered by Labrador CMS