Fra venstre: Christer Rørlien Henriksen og Odd Rainer Hildrum fra Bjerck Restaurant i Bergen, Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren fra Stadholdergaarden i Oslo og Emilie Søbakken Rustad og Eline Sofie Sunde fra Hotell Bristol i Oslo.

Nyheter

Dette er vinnerne av konkurransen Årets grønne kokk 2020

Det var dyktige, spennende og sterke kandidater som i går deltok i finalen av Årets grønne kokk 2020. De som gikk av med den endelige seieren var Joachim Lindgren og Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er kjempeglad og overlykkelig over at det holdt helt i mål med så mange sterke konkurrenter. Det er gøy å lage mat med masse grønnsaker, sa Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden etter premieutdelingen.

Kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020 ble arrangert på Smak 2020 på Lillestrøm. Det er 8. gang denne konkurransen arrangeres. Her dreier alt seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter, og vinnermenyen bestod av:

Street food:

Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe

Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat

Løkfries

Hovedrett:

Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål

Røkt smørsaus

Dessert:

Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og

sitrus-ingefærgelé

Rød appelsin - sortpeppersorbet

– Det har vært stor interesse for å delta i kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen, fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Alle fagutdannede kokker i Norge ble i fjor høst invitert til å sende inn sin grønne meny. Innsendte bidrag ble nøye vurdert av en fagjury. Seks lag, med to kokker på hvert lag, ble tatt ut og til å konkurrere, med sin innsendte meny.

– Det var fantastisk gøy å se nivået på rettene som ble levert i år, sa hoveddommer Håvard Ravn Larsen.

– Det er et betydelig løft siden konkurransen ble avholdt for tre år siden, og konkurransen var knivskarp. Det var lite som skilte lagene fra hverandre. Her er det norgesmesternivå på kokkene og det er fantastisk gøy å se hvordan de utnytter råvarene og får frem de mest fantastiske vegetarrettene.

Oppgaven som skulle løses

Oppgaven var å komponere en treretters meny til 12 personer med en tidsbegrensing på fire timer.

Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektor og kunne derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kunne inngå.

Følgende sesongvarer måtte inngå:

  • Sellerirot og løk i en håndholdt forrett.
  • Mandelpotet, beter og valgfri kål i hovedretten.
  • Appelsin, gulrot og friske urter i desserten.

Ellers kunne alt fra planteriket benyttes.

Powered by Labrador CMS