Nyheter

Diplom Is fra Belgia

Noen av sommerens iskalde fristelser er produsert i utlandet. Redaktør i ukeavisen Ledelse advarer norske produsenter mot å klusse med kundenes oppfatning av merkevaren.

Publisert Sist oppdatert

En fryser full av Diplom Is inneholder ikke bare norskproduserte varer. Tre av variantene er ifølge NRK produsert i utlandet; Royal Trippel i Kroatia, Royal Bar (bildet) i Belgia og Lollipop i Spania. Produktene er merket i henhold til gjeldende regler, men burde Diplom Is opplyse om dette på en bedre måte enn med liten skrift?

Magne Lerø, redaktør av ukeavisen Ledelse og eier av Handelsbladet, forstår godt at kunden føler seg lurt.

– Det er viktig å være forsiktig slik at man ikke klusser med merkevaren. Diplom Is oppfattes som norsk og selger på det, sier Magne Lerø til NRK. Diplom Is oppfattes som noe av det mest helnorske som finnes, mener han. Den oppfatningen ble til på nittitallet da svenske isprodusenter ville inn på det norske markedet. Det ble en kortvarig krig som Diplom Is og andre norske isprodusenter vant. Og en myte ble skapt.

– Isen vi spiser på 17. mai skal være norsk og laget av norske råvarer. Slik har det vært siden da, sier Lerø.

Eirik Kruse i Diplom Is forklarer utenlandsk produksjon slik:

– Vi har ikke teknologi i våre anlegg til å produsere disse varene. Det vil heller ikke være lønnsomt å investere i slikt utstyr på kort sikt. Men målet vårt er at all produksjon skal skje i Norge, uten at jeg kan garantere det for all fremtid.

{{image:2}} Selv om Diplom Is ikke har gjort noe ulovlig, mener Magne Lerø at Diplom Is og andre produsenter med kjente merkenavn må være forsiktige.

– Det er svært viktig å lytte til kundene. Man må være varsom med å klusse til den oppfatningen kunden har av merkenavnet. Diplom Is lever faktisk av at kunden kjøper isen fordi den er god og for at det er et norsk produkt, sier Lerø.

Powered by Labrador CMS