Ragnhild og Jonas Viken sin gård på Frosta i Trøndelag. Foto: Jan Lutdal

Nyheter

Disse kjemper om årets bedriftsutviklingspris i landbruket

En grønn gjødselprodusent, en teater- og aktivitetsgård og et produktivt ektepar kjemper om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det er Grønn Gjødsel AS fra Østfold, Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag, som i år reiser til Berlin. Her skal de tre nominerte kjempe om den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket. Prisen blir delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er med på å synliggjøre utviklingen vi har i norsk landbruk i dag. De tre nominerte er kreative og har skapt lønnsomme bedrifter som bidrar til næringsutvikling lokalt. Det blir spennende å se hvem som blir den endelige vinneren i januar, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet med basis i bygdas og landbrukets ressurser.

– Vi har tre svært gode og spennende kandidater til årets pris. Konkurransen er hard og synliggjør mangfoldet og gründerånden blant gårdsrelaterte næringer i hele landet. Å velge en vinner kommer ikke til å bli enkelt, men det er en takknemlig oppgave å skulle velge mellom så gode og interessante kandidater, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

Det blir først kåret fylkesvinnerne som mottar 50.000 kroner hver. Av disse går tre finalister videre som kjemper om den nasjonale prisen og 250.000 kroner.

Bondegård med teater- og filmdrift for barn

På Buggegården i Horten kommune kommer besøkende fra fjern og nær for å oppleve bondegården med teater, dyr og leker. Hanneli Bugge-Hansen og Erling Kristiansen overtok familiegården i januar 2013.

– Kjempegøy at en gårdsopplevelse med barneunderholdning er nominert. Vi gleder oss, sier Hanneli Bugge-Hansen på Buggegården.

Grønn Gjødsel

Grønn Gjødsel har gjort en miljøutfordring til en viktig ressurs i sin gjødselproduksjon. Østfoldbedriften bruker blant annet fiskeslam fra fiskeoppdrett som et av råstoffene i sin organiske hybridgjødsel. Grønn Gjødsel drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju.

– Dette var en veldig gledelig overraskelse – så moro og spennende! Vi er takknemlige og ydmyke for den tilliten som blir vist oss med denne nominasjonen. Det viser at man ikke må være stor for å bli lagt merke til. For oss er dette en annerkjennelse på at Grønn Gjødsel klarer å tenke innovativt og være i vekst, samtidig som vi ivaretar viktige verdier, sier Lars Evju om nominasjonen.

Produktivt ektepar med mange jern i ilden

Ragnhild og Jonas Viken på Frosta i Trøndelag er et ektepar med fokus på bærekraft, ressursutnyttelse og innovasjon. Sammen driver de gartneriet Viken Østre på Frosta, vegetarkonseptet Grønne Folk og holder lokaler for treningssenteret Level.

Selskapet Hegstad Viken & Blakstad driver ekteparet sammen med kokken Bjørnar Buserud, og under merkenavnet «Grønne Folk», utvikler de grønnsaksbaserte ferdigretter med basis i kvaliteter som ikke er brukbare for salg direkte til forbruker. Dette bidrar til redusert matsvinn og økt lokal verdiskaping.

For å skape liv i den gamle driftsbygningen på Østre Viken, bygde Ragnhild og Jonas om bygningen til et treningssenter i 2008. Den gamle driftsbygningen rommer også en frisørsalong, hudpleiesalong og egen avdeling for fysioterapi der virksomheten drives i regi leietakerne.

– Dette er en skikkelig hyggelig anerkjennelse, en ære og en stor glede for oss og barna våre, sier Ragnhild Viken om nominasjonen.

Powered by Labrador CMS