Nyheter

Epler henger etter

Fruktforbruket øker, men norske produsenter henger etter. I en ny rapport stiller Nilf spørsmål om en liten, norsk frukt- og grøntproduksjon vil klare å henge med i utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Endringene i dagligvarehandelen har fått store konsekvenser for frukt- og grøntsektoren. Nå har Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) sett på status. Næringen er innovativ, men med noen spørsmålstegn, konstaterer rapportforfatterne Guro Dæhlen og Ivar Pettersen.

De ser spesielt på poteter, tomater og epler. I potetnæringen er markedet kraftig redusert, og forbruket har skiftet fra matpoteter til industripoteter. Også tomatproduksjonen har utviklet et bredere og mer verdiskapende sortiment.

Eplesektoren, derimot, ser ut til å ha mindre omstillings- og innovasjonsevne. Grunnene kan være at det er vanskeligere å importere og utvikle plantemateriale, og at næringen er for fragmentert.

Blir det en WTO-avtale, kommer effektene for frukt- og grøntsektoren til å bli merkbare, men avgrensede, fastslår Nilf-rapporten. Trenden mot sunt kosthold og enkle mellommåltider vil kunne styrke næringen.

Powered by Labrador CMS