Gunn Helene Arsky med en sunn og maskulin burger.

Nyheter

Ernæringsekspert «frikjenner» macho-burger

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky viser hvordan tre måltider på bensinstasjon ikke behøver å være usunne eller kjedelige. – Du finner mange gode eksempler på «rett» mat på en Shellstasjon, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

For transportarbeidere, som både har en lang og ofte fysisk krevende dag, er det spesielt viktig å spise riktig, forteller Gunn Helene Arsky. Hun har tidligere samarbeidet med Transportarbeiderforbundet, og som konsulent jobbet med kostholdet til offshore-arbeidere i Nordsjøen, og kjenner viktigheten av å spise riktig for å opprettholde konsentrasjonsevnen i jobbhverdagen.

Ernæringsfysiologen fikk en oppgave av Refuel: Sett sammen tre måltider – frokost, lunsj og middag – som tilfredsstiller kravene til et variert og næringsrikt kosthold for en dag da du kun spiser på Shell-stasjoner.

– Man må bare være bevisst hva man tar med seg til kassen. Ofte handler man på rutine eller impuls, og da er det som regel vanskelig å legge om til et sunnere kosthold, sier Arsky, som til daglig jobber i Bama.

Til frokost velger Arsky en Ola-pakke med smurte, grove brødskiver. Med denne drikker hun appelsinjuice og en kopp kaffe. En banan utgjør desserten.

Til lunsj anbefaler Arsky brødmat, denne gangen en grov bagett med ost og skinke. Hun vil drikke vann til maten, eventuelt med kullsyre, og hun unner seg samtidig en Styrk sjokolademelk fra Tine. Den lille desserten består av eplebiter i pose.

Mange definerer hamburgere som fy-fy mat. Det kommer an på hva den inneholder, forteller Arsky, og velger seg en spesialvariant av Shells hamburger til middag.

– Snakk med personalet og hør om de kan fjerne rømmedressing, stekt løk og liknende fra hamburgeren. Når innholdet er rent storfekjøtt, salat, rå løk og tomat – og kanskje også grovt hamburgerbrød – er hamburgeren helt godkjent. Om den oppleves som tørr, er ketchup og sennep helt ”lovlige” ingredienser, sier Arsky.

Videre blir middagen komplett med Farris eller vanlig vann, gresk yoghurt, og til slutt en liten pose saltfrie nøtter og tørre frukter.

Som alternativ til hamburger er pastasalat en god erstatter, da spesielt med fullkornpasta. Men salat i seg selv er ikke noe mat for arbeidskarer, for det er viktig å bli mett, understreker ernæringsfysiologen. Uten å overspise, riktignok.

– Det er lov å spise maskulint, bare man spiser riktig, sier Gunn Helene Arsky.

Kilde: Pressemelding

Powered by Labrador CMS