Nyheter

Erstatter sukker

OSLO SENTRUM: Sukkererstatningen Splenda er på vei inn på det norske markedet. Dette handler om sukralose: Kalorifritt søtstoff som er laget av sukker og smaker som sukker.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge importøren Jensen & Co er dette første gangen norske forbrukere reelt kan bytte ut sukker med et lavkalori-alternativ. Handelsbladet FK fortalte første gang om Splenda etter at det var lansert i Sør-Amerika for seks år siden. Veien til Norge har tatt tid, men til gjengjeld har testingen og sikringen av at produktet er trygt, vært mer omfattende enn for de aller fleste variantene som kommer i butikkhyllene.

I volum kan Splenda erstatte sukker skje for skje eller kopp for kopp. Men det er mye lettere: En 100-gramspakning Splenda, som koster rundt 40 kroner i butikken, tilsvarer en kilo sukker. En 50-gramspakning, som tilsvarer en halvkilo sukker, blir også å få kjøpt, sammen med porsjonspakninger - sticks, som de heter på engelsk - til for eksempel kaffe og te. Her regner Jensen & Co med at 100 sticks skal koste rundt 40 kroner.

I konsentrert form er sukralose omtrent 600 ganger søtere enn sukker. Det som skiller det ut fra andre søtstoffer, er at det er stabilt under behandling og oppbevaring, slik at det kan brukes i matlaging. Sukralose har faktisk vært i bruk i matvarer i snart 30 år.

En teskje Splenda inneholder to kalorier. Kroppen oppfatter ikke sukralose som et karbohydrat, og det har ikke noen effekt på glukose- eller insulinnivået i kroppen.

Powered by Labrador CMS