Nyheter

Færre spiser frokost

Færre og færre spiser frokost hjemme. De siste åtte årene har andelen som spiser frokost hjemme hver dag, gått ned fra 74 til 67 prosent. Det er spesielt ungdom som velger bort frokosten eller spiser den et annet sted.

Publisert Sist oppdatert

De siste åtte årene har det vært en stabil nedgang i andelen av befolkningen som spiser frokost hjemme daglig. I 1995 gjorde 74 prosent det, mens det i 2003 bare var 67 prosent som spiste frokost hjemme hver dag. enne trenden går i motsatt retning av andelen som spiser middag hjemme daglig. Den øker nemlig. Nå spiser rundt seks av ti middag hjemme hver dag, viser tall fra MMIs undersøkelse «Norsk Spisefakta 2004».

Ungdom og mennDet er spesielt ungdommer, og menn, som sjeldnere spiser frokost hjemme. Kun fem av ti i aldersgruppen 15-24 år gjør det. Blant de over 60 spiser derimot 89 prosent frokost hjemme hver dag. Det er også en markant forskjell på menn og kvinner. Mens 63 prosent av mennene spiser frokost hjemme, er tilfellet for kvinner 71 prosent. Men begge har hatt en nedgang på åtte prosent siden 1995. Tallene fra MMI viser derimot en svak oppgang i andelen som daglig lager matpakke hjemme. Mens det i 2001 var 24 prosent som gjorde det, lagde 26 prosent nistemat daglig i 2003.

BrødAv dem som spiser frokost hjemme, spiser de fleste fortsatt stort sett brød, men helst brød kjøpt i butikk. Rundt femti prosent av befolkningen spiser butikkjøpt brød daglig. Andelen som spiser hjemmebakt brød tre ganger i uken eller oftere, har gått ned fra 32 til 23 prosent de siste åtte årene. ? Alt av gjøre-selv-ting opplever en nedgang, som for eksempel brødbaking og syltetøylaging, sier seniorkonsulent John Spilling i MMI.Andelen som spiser frokostblanding (müsli) en gang i uken eller oftere, forholder seg noenlunde stabil på 14 prosent, mens det blir mindre populært å spise corn flakes, puffet ris og hvete. 23 prosent spiste slike produkter en gang i uken eller oftere i 1995, mens 12 prosent gjorde det i 2003.

Drikker frokostFor første gang har MMI målt hvor mange som kun får i seg drikke til frokost, og den andelen lå i fjor på 15 prosent. ? Det er det store i USA nå. Man heller i seg frokosten i form av for eksempel smoothies, sier Spilling.? Nedgangen i melkeforbruket har også stoppet opp, og vi drikker mer vann fra springen, og mindre saft. Vi er blitt mer fokusert på å unngå sukker, sier Spilling.

FaktaAndel av befolkningen som spiser frokost hjemme daglig (tall i prosent)

1995 1997 1999 2001 2003Totalt 74 72 70 69 67Aldersgruppen 15-24 år 65 60 62 56 52 Kvinner 78 75 75 73 71Menn 70 68 65 65 63Kilde: Norsk Spisefakta 2004, MMI

Powered by Labrador CMS