Nyheter

Feilmerket Hellstrøm-mat

Det stemmer ikke at Hellstrøms ferdigmat er uten tilsetningsstoffer, slik han selv har reklamert med. Både matforsker Trygve Eklund og Mattilsynet ber nå Eyvind Hellstrøm om å skjerpe seg.

Publisert Sist oppdatert

– Hellstrøm har brukt to tilsetningsstoffer i fiskegratengen og to andre tilsetningsstoffer i et annet produkt. Det er to ulike budskap som ikke står i stil med hvordan han har markedsført produktene, sier Trygve Eklund til Handelsbladet. I uttallige debatter og innlegg har Eklund snakket varmt om e-stoffer og andre tilsetninger i matsikkerhetens navn. – Hvorfor skal vi avstå fra harmløse tilsetningsstoffer hvis vi kan få enda bedre produkter ved å bruke dem? Kalsiumklorid i Hellstrøms rett stiver opp grønnsakene og sitronsyren justerer smaken. En stabilisator sikrer at sausen ikke skiller seg. Er ikke det allright da, spør han i ukens papirutgave av Handelsbladet.

Hellstrøms nye ferdigretter markedsføres som «Helt uten konserveringsmidler & tilsetningsstoffer». Ifølge kjendiskokken skulle ferdigmaten hans utfordre den norske matindustrien ved at de nå blir nødt til å skjerpe seg. – I alle mine oppskrifter er det bare naturlige råvarer, sa Hellstrøm da maten ble lansert.

Mattilsynets oppfatning er at Hellstrøms ferdigretter inneholder flere tilsetningsstoffer. Ifølge Mattilsynet vil stoffer som tilsettes for å gi bedre utseende og holdbarhet som regel alltid være tilsetningsstoffer. Til VG forklarer Hellstrøm at han i sausen til «Svinenakken» har brukt en dråpe naturlig karamell. – Dette har jeg gjort for å få en fin farge og en fin smak på sausen. Karamell er en ingrediens som jeg også bruker hjemme på mitt eget kjøkken. Karamellen i min rett er helt naturlig og helt ufarlig, sier Hellstrøm.

Matforsker og mikrobiolog Trygve Eklund synes heller ikke det henger på greip at fiskegratengen til Hellstrøm kun inneholder kun 18 prosent fisk. Det er ikke så lenge siden hele den norske matindustrien ble hengt ut og latterliggjort for å ha fiskeinnhold på helt nede i 20 prosent i fiskepudding og fiskegrateng.

Eklund hevder også at det er «bare sprøyt» at Eyvind Hellstrøm har revolusjonert norsk ferdigmat. Hele saken om hvordan han argumenterer for dette, kan du lese i ukas papiravis.

Powered by Labrador CMS