Nyheter

Fisk med klimaregnskap

Norsk sjømat er noe av den mest klimavennlige maten du kan spise, og i dag presenteres en ny standard som skal gjøre det lettere å sammenlikne hvor klimavennlig ulike sjømatprodukter er.

Publisert Sist oppdatert

Standarden er et sett med regler som avgjør hvordan man kan beregne klimasporet (Carbon footprint) for et sjømatprodukt.

Sintef-forsker Erik Skontorp Hognes sier til forskningsmagasinet Gemini at det skal lønne seg å være best i klassen, slik at et klimaregnskap kan gi bedrifter som er spesielt flinke markedsfordeler:

–Allerede i dag ser vi at flere av de store supermarkedskjedene i Europa, USA og Asia etterspør dokumentasjon på hvilke miljøpåvirkninger produktene de skal selge har forårsaket, sier forskeren. Nå får Norge et verktøy som hjelper produsenter og eksportører til å dokumentere at norsk sjømat er et veldig klimavennlig alternativ i matdisken.

–Årsaken er at Norge har en godt forvaltet og bærekraftig villfiskstamme, og at vi har en effektiv og kunnskapsfokusert sjømatindustri. En sunn og stor villfisk stamme gjør at det er lettere å få fisk. Norske fiskere bruker rett og slett mindre drivstoff for å finne og fange den, og fokuset på kunnskap og ny teknologi gjør at vi i stadig større grad utnytter ressursene optimalt, sier forskeren. Standarden lanseres i dag på seminaret Klimavennlig sjømat i Oslo.

Powered by Labrador CMS