Nyheter

Flere årsaker til dyrere brød

Brødet koster 26 prosent mer i dag enn for fem år siden. I samme periode har hveteprisen økt med 17 prosent, opplyser SLF.

Publisert Sist oppdatert

Staten landbruksforvaltning (SLF) har sett på hva mathvetekostnaden utgjør av brødprisen på to typer brød i hhv 2005 og 2010. Mølle-, baker- og distribusjonskostnader er altså holdt utenfor regnestykket.

– Regnestykket viser at andre faktorer enn endringer i prisene på korn kan bety mye for utviklingen i brødprisene, sier direktør Jørn Rolfsen i Statens landbruksforvaltning til SLFs egne nettsider.

Det er lang vei fra bondens jord til borgers bord, og mye skal skje med kornet fra tresking til kundene kjøper brødet i butikken. Prisen på kornet utgjør om lag 6 prosent av prisen på ferdigproduktet. I et standard brød på 750 gr. utgjør hvetemel rundt 60 prosent av vekten. Resten er hovedsakelig væske og andre råvarer som for eksempel ulike frø for å heve smaken. Hvor mye mathvete som trengs i produksjonen av 1 kg siktet hvetemel er avhengig av kornets utmalingsgrad, men det er vanlig å regne at det går med nærmere 1,3 kg mathvete per kg siktet hvetemel. Altså benyttes rundt 580 g mathvete per standard brød.

Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks for brød viser 26 prosents prisøkning fra september 2005 til samme måned i år. For et brød som koster 25 kroner i butikken i dag, utgjør dette en prisøkning i overkant av 5 kroner. Kostnaden for de 580 g mathvete som vi bruker i brødet, har de siste fem årene økt med 17 prosent som følge av de årlige jordbruksoppgjørene. Dette tilsvarer til sammen 20 øre per brød. Totalt utgjør prisen på mathvete rundt 6 prosent av en brødpris på 25,00 kroner.

Den norske kornprisen bestemmes av Jordbruksavtalen. Internasjonale prissvingninger på kornvarer har normalt lite å si for prisen på norskproduserte brød, men kan ha stor betydning for prisen på importerte brødvarer.

Powered by Labrador CMS