Nyheter

Flere blir syke av maten

Det totale antall meldte tilfeller av matbårne infeksjoner i 2009 viste en svak økning i forhold til 2008. Men mange av dem som får næringsmiddelbårne infeksjoner er smittet i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser den årlige rapporten fra Folkehelseinstituttet. Norge har generelt en gunstig situasjon sammenlignet med andre land når det gjelder smittestoffer i mat. Det samme gjelder forekomsten av smittestoffer i norske husdyrbestander.

Rapporten beskriver de vanligste næringsmiddelbårne infeksjoner og utbrudd rapportert til Folkehelseinstituttet i 2009. Det totale antall meldte tilfeller av matbårne infeksjoner viste en svak økning i forhold til 2008.

I 2009 ble det meldt flere tilfeller av EHEC-infeksjon (forårsaket av sykdomsfremkallende stammer av tarmbakterien E. coli) enn noen gang tidligere. Dette kan til dels forklares med økt oppmerksomhet og prøvetaking som følge av nasjonale utbrudd. Særlig fylkene i Midt-Norge hadde mange tilfeller. Det er ikke kjent hvorfor man har fått en stigning i antallet enkelttilfeller og antallet utbrudd med denne infeksjonen, men det er sannsynlig at økt oppmerksomhet og bedre diagnostikk delvis har bidratt til utviklingen.

Det var en sterk nedgang i antall registrerte tilfeller av salmonellose. Dette skyldes i stor grad en nedgang i utenlandssmittede, men også antall personer smittet innenlands var redusert sammenlignet med tidligere år.

Det var en økning i registrerte tilfeller av campylobacteriose i forhold til året før. Det ble meldt omtrent like mange innenlandssmittede som i toppåret 2001.

Ved 47 (27 %) av utbruddene som ble varslet i 2009 forelå det mistanke om smitte via næringsmidler. Ved 11 av de matbårne utbruddene var det mistanke om at smitten skyldtes et forurenset kjøkkenmiljø eller smitteførende matpersonell.

Powered by Labrador CMS