Eskil Røsand ble plukket ut blant 538 søkere som alle ønsket å sitte i Spesialitets fagjury som folkets representant. Sist uke deltok han i sitt første jurymøte.

Nyheter

Folkets jurymedlem smakte seg frem

– Dette var både veldig gøy og litt ubehagelig, sa folkets jurymedlem Eskil Røsand om sitt første møte i Spesialitet-merkets fagjury.

Publisert Sist oppdatert

– Produktene vi smaker er jo tross alt en lokalmatprodusent sitt verk og stolthet. Du vet jo aldri hvordan avgjørelsen om å ikke godkjenne et produkt påvirker produsenten, sier Røsand i en pressemelding fra Matmerk.

Røsand, som til daglig bor i Trondheim og jobber i klesbransjen, ble plukket ut blant 538 søkere som alle ønsket å sitte i Spesialitets fagjury. Av søkerne gikk fem kandidater videre til finalen, som gikk av stabelen på matfestivalen Matstreif i september. Der gjorde Røsand rent bord, og slo ut fire andre sterke matkjennere. Premien er en plass i fagjuryen for ett år fremover. Høstens første fagjurymøte gikk av stabelen fredag 21. oktober.

Spesialitets fagjury tester produkter som har søkt om å bruke Spesialitet-merket, og garanterer gjennom dette at produktet er en unik smaksopplevelse. Det er kun mat og drikke i det øvre sjiktet av sin kategori, basert på spesielle, norske råvarer eller laget etter særegne oppskrifter som kan bli godkjent som Spesialitet.

På fredagens møte testet fagjuryen tolv mat- og drikkeprodukter som hadde søkt om Spesialitet. Av disse kom halvparten igjennom fagjuryens nåløye.
– Det aller morsomste med å sitte i fagjuryen er å få smake på så mange spennende produkter, som man ikke alltid kommer så lett over i butikken. Dessuten hadde vi mange gode diskusjoner underveis. På noen områder var vi helt enige, og i andre diametralt uenige, forteller Røsand.

– Det er viktig at folkets kandidat tør å si sin mening, selv om fagjuryen består av mange gamle ringrever med høy matfaglig kompetanse. Dette gjorde Eskil helt strålende, og det var flott å få inn et friskt pust i fagjuryen vår, sa adm. dir i Matmerk og fagjurymedlem Nina Sundqvist.

Fagjuryen består av:

Lars Sponheim, fylkesmann i Hordaland, bonde og tidligere landbruksminister
Harald Osa, prosjektleder i Bama, tidligere kokk på kokkelandslaget
Halvor Heuch, destillatør og Fagdirektør Brennevin i Arcus
Nils H. Geitle, adm. dir. i de Historiske Hotell og Spisesteder
Aud Kvalvik, rådgiver mat og landbruk i Innovasjon Norge
Britt Kåsin, tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oda Christensen, matfaglig ansvarlig i Matprat og kokk
Terje Martinussen, adm. dir. i Norges Sjømatråd
Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk
Eskil Røsand, hobby-matekspert og ansatt i Arne Rønning AS

Powered by Labrador CMS