Nyheter

Forsker på mat og fordøyelse

I november startet et nytt, stort forskningsprosjekt som skal gi økt forståelse av samspillet mellom måltid, fordøyelsessystem og immunforsvar. Her skal visse matvarers vei gjennom kroppen studeres nøye.

Publisert Sist oppdatert

Hva skjer med innholdsstoffer i maten når den varmebehandles og settes sammen til et måltid? Og hva skjer med innholdsstoffene når maten kommer inn i fordøyelsessystemet, i tarmen og til slutt i cellene i kroppen?

Forskerne vil studere modellmåltider bestående av laks, brokkoli, bygg og magre meieriprodukter, ingredienser med et høyt innhold av helsefremmende innholdsstoffer. Noen av forskerne i prosjektet skal følge de utvalgte innholdsstoffene fra ferske råvarer til ferdig prosesserte produkter. Når produktene blir satt sammen til et måltid, måles innholdsstoffene både ved første og andre varmebehandling, slik det er med ferdigretter som selges i butikk og varmebehandles før de spises

I prosjektet skal man blant annet studere fordøyelsen ved hjelp av celleforsøk, tarmsaft og avføringsprøver i en kunstig tykktarm. Samtidig skal det forskes immunsystemet i tarmen, og hvordan kosten har innvirkning på betennelse i kroppen. Det vil blant annet bli gjort forsøk med overvektige mus.

Funnene i prosjektet skal settes i sammenheng med metabolsk syndrom, som rammer ca. 30 prosent av den norske befolkningen. Metabolsk syndrom er i seg selv ingen sykdom, men øker risikoen for de store folkehelsesykdommene som hjerte-karsykdom og type 2 diabetes.

Bente Kirkhus i Nofima er prosjektleder for «Det sunne måltid». Prosjektet skal gå over tre år, og er finansiert av Norges forskningsråd. Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Nofima er deltakere.

Powered by Labrador CMS