Nyheter

Forsker på plommer med bedre kvalitet

De siste årene har plommenæringa slitt med kvalitetstap og svinn. Bioforsk vil prøve å finne frem tiltak for bedre kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Mens dyrking av moreller nærmest har blitt en «innendørsidrett», står plommetrærne fortsatt under åpen himmel. Begge er sårbare for nedbør i modningsfasen. Plommeskallet har lett for å sprekke, noe som fører til råte og dermed mindre salgbar avling.

Tidligere i år startet Biforsk prosjektet «Kvalitetstap og svinn under omsetning av plommer», som Hardangerfjord Frukt og fem andre store fruktpakkerier står bak. Et konkret mål er at pakkeriene skal øke omsetningen med seks millioner årlig som følge av bedre kvalitet og mindre svinn.

– Vi har valgt ut fire faktorer som kan forbedres, sier prosjektleder Eivind Vangdal.

Nye dyrkingsmåter med optimal bruk av dryppvatning og næringsforsyning kan sikre bedre plommer. Det samme gjelder bedre veiledning for å høste til rett tidspunkt. Lagring er også en viktig faktor, og prosjektet vil teste utstyr som gir lagring med lite oksygen og bedre kontroll med etylen og luftfuktighet i forbrukerpakninger. I tillegg prøver de ut hvordan ulik gjødsling og vanning påvirker plommenes tendens eller risiko for å sprekke. Blant annet henger de plastposer med vann rundt noen av plommene, for å se hvor sterkt det vil påvirke sprekking.

Powered by Labrador CMS