Nyheter

Forsvarer importvernet

Importen av mat til Norge har økt kraftig de siste 15 årene, og nå frykter matindustrien for egen produksjon og næringsmiddelindustri. I dagens Nationen gir NHO Mat og Bios leder Gaute Lenvik (bildet) importvernet full støtte.

Publisert Sist oppdatert

I 2010 importerte Norge mat og drikke for 24 milliarder kroner, en økning på 5,6 prosent fra året før. Fra 1995 til 2010 har matindustriens del av hjemmemarkedet gått ned frå 89 til 80 prosent. Importen av jordbruksbaserte drikke- og matvarer har økt med 222 prosent siden 1995, skriver nationen.

Administrerende direktør i NHO Mat og bio, Gaute Lenvik, sier at importvernet er helt avgjørende for å ta vare på norsk matindustri på samme nivå som i dag.

- Om vi ikke har norsk matindustri som foredler norske varer, vil Norge på sikt heller ikke ha matproduksjon, sierr Lenvik og legger til at volumet til foredling automatisk blir redusert om importen øker.

Hans støtte til importvernet kommer dagen før Hovedorganisasjonen Virke legger frem sin motrapport til Matkjedeutvalget, der nettopp importvernet trolig blir et viktig tema. Lenvik var for øvrig inntil ganske nylig konstituert ekspedisjonssjef i Landbruks- og matdepartementet.

Powered by Labrador CMS