Nyheter

Fra bar til butikk

Kaffebarer bidrar til å føre tradisjonell norsk kaffekultur videre til nye generasjoner. Traust kaffekopp på voksduken til frokost er neppe særlig trendy for dagens unge. Etterveksten av kaffebrukere ville vært mager hvis det ikke hadde vært for fremveksten av kaffebarer.

Publisert Sist oppdatert

Dagens kaffebar-konsept er en trend vi har plukket opp fra USA. Den første åpnet på tampen av 60-tallet, men det var først på siste halvdel av 80-tallet at kaffebarene kom for fullt i USA.Norge fikk sine første kaffebarer i november i 1994. Med bare et par ukers mellomrom åpnet først Rooster Coffee i Østbanehallen, deretter Kaffebrenneriet i Thereses gate på Bislett i Oslo. Siden den gang har flere kaffebarer sett dagens lys i Norge. Foreløpig er kaffebarene et storbyfenomen, men resten av landet er i siget. Nå er det åpnet kaffebarer i Bodø, Kristiansund, Ålesund, Lillehammer, Kristiansand og Harstad. Til og med Sortland i Vesterålen har fått sin egen kaffebar.

NygammeltKaffebar er ingen ny oppfinnelse. Omkring år 1470 åpnet det første kaffehus i Mekka, og snart ble kaffehus vanlig i hele området. Samtidig oppstod det en helt ny kultur rundt kaffedrikken. Man møttes på kaffehusene for å drikke kaffe, men også for å spille sjakk, diskutere og høre musikk.I Europa var Venezia den første byen ut med eget kaffehus. Det var i 1647. London kom snart etter. I 1715 hadde London 2.000 kaffehus hvor de lærde og intellektuelle kunne møtes. Her kunne man lytte til de vises ord mot å betale en penny , derav navnet «Penny Universities», forteller Norsk Kaffeinformasjon.

ValgfrihetKaffebarene ligger plassert på steder der livet pulserer. De er et ypperlig tilbud for folk som er underveis, enten de er på vei til eller fra jobb eller skole, eller man er på vei fra ett møte til et annet. Kaffebarene tilbyr ikke bare en hyggelig atmosfære, men også valgfrihet. Her serveres mange rene kaffesorter. Etterhvert dukker de spennende kaffesortene opp i butikkhyllene også. De fleste norske kaffeleverandørene har satset på eksotiske kaffeserier.

Powered by Labrador CMS