Nyheter

Fra sildesalat til vaskepulver

Restavfallet fra sild skal nå komme til bedre bruk. Enzymer fra sild kan i nær framtid havne i vaskepulver og juice, skriver Forskning.no.

Publisert Sist oppdatert

Bare seksti prosent av silda som fanges i Norge hvert år havner i stekepanna og salaten. Av totalt 900 tusen tonn sild, blir 360 tusen tonn til overs etter fileteringen. Mesteparten av dette er skinn, bein og innvoller som blir til mat for oppdrettsfisk og dyr. Men prisen er lav, derfor forsker Diana Lindberg på andre bruksmåter for restråstoffene etter sildefangsten.

- Vi leter etter enzymer i silderestene, og har allerede funnet 25 enzymer som virker lovende, forklarer Lindberg, som jobber med silda i en forskergruppe ved Marin bioteknologi på Nofima. Av disse jobber de videre med fire. Men hva kan de brukes til?

Et enzym er et protein som katalyserer en biologisk reaksjon, og som brukes i mat, medisiner og husholdningsprodukter. - Silda svømmer i kaldt vann, og vi har allerede funnet ut at flere av de utvalgte enzymene jobber bra i lave temperaturer. Det kan være gunstig for bruk i vaskemidler, sier Lindberg.

Klær holder seg bedre om de vaskes i kaldere vann. En mulig framtidig bruk av et sildeenzym kan være i vaskepulver som gir samme resultat som andre midler, men med lavere temperatur.

Powered by Labrador CMS