Nyheter

Frokostmelk for helsa

Mange tror at de sparer kalorier ved å hoppe over frokosten. ? Da narrer de seg selv, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Publisert Sist oppdatert

? Kroppen oppfatter nemlig mangelen på energi som en form for krisesituasjon og svarer med å skru forbrenningen ned på sparebluss. Dermed øker sjansen for å legge på seg, sier hun.Regelmessige måltider bidrar til å holde forbrenningen på et jevnt nivå. Når energitilførselen blir for lav, tærer kroppen på musklene ,noe som jo er den minst ønskelige måte å redusere vekten på.

Bryte fasten? Derfor er frokost antagelig dagens viktigste måltid, mener Berg Hauge. Hun viser i den forbindelse til det engelske ordet breakfast, bryte fasten.Når dagens første måltid inntas, avsluttes kroppens fasteperiode, en tilstand den hensettes i cirka fire timer etter siste måltid. Under fasten tærer kroppen på energi som cellene har lagret i form av fett, karbohydrater og protein for å opprettholde blodsukkernivået gjennom natten. ? Likevel vil det være redusert om morgenen, noe som innebærer at hjernen ikke fungerer godt før vi har fått i oss mat. ? Undersøkelser som er gjort på amerikanske jagerpiloter, viser dette helt tydelig. Redusert yteevne som følge av dårlig eller manglende frokost, vil selvfølgelig ha tilsvarende negativ virkning på våre prestasjoner i jobb- eller skolesammenheng, sier Berg Hauge, som derfor mener at en god frokostrutine gjør hverdagen enklere for kundene dine.

Melk, korn, grovt brød? Det er gunstig for kroppen å starte dagen med et glass melk og grove kornprodukter, eventuelt en skål usøtet kornblanding med melk eller yoghurt og litt oppskåret frukt og nøtter. Dette gir karbohydrater som varer utover dagen sammen med jern og fiber. Supplerer vi med magert kjøttpålegg, eller for eksempel sardiner, gir dette kvalitetsprotein som er viktige byggesteiner for musklene. Når det gjelder melken, sier Berg Hauge at den i tillegg til å være den viktigste kalsiumkilden, også har betydning i slankesammenheng og forebygger tykktarmkreft. ? Liker man ikke melk, er det også mye kalsium i ost og yoghurt, sier Berg Hauge, som tilføyer at det finnes veldig få andre næringsmidler med kalsium.Samtidig som folk får dekket kalsiumbehovet gjennom frokosten, er viser det seg at stadig flere ungdommer sløyfer dette måltidet. ? hver sjette jente i 8. klasse får i seg mindre enn 50 prosent av det daglige kalsiumbehovet sitt. Det er viktig å gjøre foreldre oppmerksomme på dette. Utearbeidende foreldre er for øvrig de største frokostskulkerne, og deres vaner smitter selvfølgelig over på barna. ? Det er ikke så mye som skal til. Et glass melk, et beger med yohgurt, et par osteskiver, og det daglige behov er dekket, sier Ida Berg Hauge.

Powered by Labrador CMS