Nyheter

Frukt blir funksjonell

BERLIN: Meieriprodukter, oljer og fullkorn får en ny konkurrent på det voksende markedet for funksjonell mat: Frukt. Forskerne arbeider med en ny generasjon funksjonelt, med superfrukt som hovedingrediens.

Publisert Sist oppdatert

«Superfrukt» er en relativt ny betegnelse. Bransjesynserne, og nå også markedsførerne, bruker den gjerne om frukt og bær som inneholder rikelig av de velkjente, sunne ingrediensene - vitaminer og mineraler. Men samtidig inneholder de store mengder av stoffer med helsefordeler som ikke har vært kjent like lenge, ikke minst antioksidanter.

Vanligvis er det granatepler og gojibær som er blitt omtalt som superfrukter, men betegnelsen kan brukes også på blåbær og tranebær. Nye superfrukter er på vei, for eksempel mangostan og palmebærene açaí.

SUPERFRUKT

- Nøkkelingrediensen i neste generasjon funksjonell mat, vil være superfrukt, sier Karl Crawford i det newzealandske forskningsselskapet HortResearch. - Akkurat som annen funksjonell mat gir de kvaliteter langt ut over grunnleggende ernæring.

Crawford vil ikke spå om hva som blir fremtidens superfrukt, eller hvilken form, farge eller smak den kommer til å ha. Men han vet at den som skal nå opp, trenger klare helsefordeler, å være enkel å spise eller drikke, stabile leveranser, nyhetens interesse og markedsføring.

HortResearch har gjort flere funn som viser hvordan bestanddelene i frukt kan motvirke stress og angst. Nå forskes det på hvordan frukten kan virke inn på oppbyggingen av kroppen for aktive idrettsutøvere. Men først og fremst er temaet for fruktforskningen mage og immunforsvar.

MOT BAKTERIER

- Vi har funnet flere eksempler på hvordan frukt har muligheter mot bakterier og betennelser, sier Crawford, og peker blant annet på hvordan polyfenoler i frukt hindrer salmonella. En annen studie tyder på at enkelte ekstrakter av epler kan være betennelsesdempende.

Frukt er også en god kilde til prebiotiske fibre, som kan øke veksten for de probiotiske bakteriene som allerede er i bruk i mange funksjonelle produkter.

- Disse fordelene er spesielt oppmuntrende for produsenter som prøver å utvikle neste generasjon probitoske helsedrikker. Tradisjonelt har disse drikkene vært melkebaserte, med melken som bærer for probiotiske bakterier. Vi tror at å tilsette frukt til disse drikkene, vil øke funksjonaliteten radikalt. Frukt er ikke lenger en råvare; den er en aktiv ingrediens, sier Karl Crawford.

Powered by Labrador CMS