Nyheter

Frukt- og bærforskning under høyt trykk

Måltidets Hus i Stavanger har fått 1,5 millioner kroner til et forskingsprosjekt. Målet er å bruke høytrykksprosessering til å utvikle nye produkt av frukt og bær.

Publisert Sist oppdatert

Frasortering og svinn i norsk frukt- og bærproduksjon ligger jevnt på mellom 5 og 10 prosent. Selv om en del bær går til jus og syltetøy, er det fremdeles et stort potensial for bedre utnytting av råvarene. Derfor har en rekke små og mellomstore bedrifter gått sammen med Måltidets Hus for å undersøke effekten av høytrykksprosessering av utvalgte frukt- og bærtyper.

I prosjektet skal en blant annet sammenligne høytrykksprosessering med tradisjonelle konserveringsteknikker for produktkvalitet, mattrygghet, holdbarhet og effekt på helsegunstige stoffer i bær og frukt. Metoden krever utstyr der råvarene utsettes for høyt trykk, noe som erfaringsmessig øker holdbarhet og bevarer konsistens og næring i frukt og bær.

- Frukt- og bærdyrking er en viktig og tradisjonsrik næring på Vestlandet, og forsking av den typen en legger opp til, kan bidra til både økt utnyttelsesgrad, produktinnovasjon, og økt eksport av norske frukt- og bærprodukter, sier Janne Johnsen, nestleder i styret for Regionalt forskingsfond Vestlandet.

Partnere i prosjektet er Nofima AS, Bioforsk Vest Ullensvang, Rogaland Konservefabrikk AS, Innigo, Safteriet AS, Nøring ANS og Det Lille Presseriet AS.

Powered by Labrador CMS