Frukt & grønt

Ifølge Bama foregår det mye spennende innovasjon innen frukt- og grønt.

Dette tror Bama blir frukt- og grønttrendene i 2024

– Kjente og kjære grønnsaker «blir nye», og Cherry Plum kan fort bli en ny favoritt, tror innkjøpsdirektøren i Bama.

Publisert Sist oppdatert

Det foregår mye spennende innovasjon innen frukt- og grønt. Nye sorter og opprinnelser fra flere verdenshjørner testes kontinuerlig for å se hva som «slår an» hos norske forbrukere, skriver Bama i en pressemelding.

– Meloner og sukkermeloner fikk et skikkelig løft i fjor, grunnet fantastisk spisekvalitet, noe jeg tror vil vedvare i 2024. Druer er noe folk vil fortsette å kose seg med, til tross for at matbudsjettet er litt mindre, tror innkjøpsdirektør Petter Gathen i Bama.

Gathen snakker om både røde og grønne druer. De grønne druesortene Autum Crisp, som vi har i ti måneder i året og Cotton Candy som er i sesong fra august til september, har blitt enormt populære hos nordmenn.

Blomkål «blir ny»

De aller fleste har et forhold til blomkål – enten som hel vare eller «ris». Det skjer stadig spennende ting på den fronten, og i januar finner du nykommeren bukettblomkål i utvalgte butikker. Som navnet tilsier er dette små blomkålbuketter med stilker, men de er tynnere enn hos «vanlig» blomkål, og toppene er mindre.

– Bukettblomkål minner litt om brokkolini, som virkelig har fått fortfeste i det norske markedet. Begge grønnsakene er nette og enkle å tilberede i en travel hverdag. I starten hadde vi kun importert brokkolini, men nå får vi den også fra norske produsenter i sommersesongen. Både etterspørsel og salg har økt på siden starten, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Gathen.

Norsk brokkolini har vært tilgjengelig siden 2020, og har ifølge Bama blitt svært ettertraktet. Bamas totalsalg av brokkolini har siden 2020 økt fra 20 tonn til 330 tonn per år.

– Bukettblomkål vil vi i første omgang få fra Spania, men vi ser muligheter for norsk produksjon på sikt. Grønnsaken er søtlig i smaken, og kan stekes, wokes, bakes, grilles eller spises rå, og brukes i en rekke middagsretter.

Cherry Plum – en ny favoritt?

Plommer eller kirsebær? Ja takk, begge deler. Cherry Plum er en miks av disse to, og er på størrelse med en drue og har en frisk smak som heller mot det syrlige. Per i dag blir de hentet fra produsenter i Sør-Afrika, og du finner dem i utvalgte butikker i februar og mars.

– Vi startet med Cherry Plum for tre til fire år siden. I 2023 begynte det å ta seg opp, og for 2024 planlegger Bama for 200 tonn. Jeg har troen på at dette produktet vil doble seg i årene som kommer dersom kvaliteten fortsetter å være god, forteller han.

Powered by Labrador CMS