Frukt & grønt

Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viste 4 prosent økning av grønnsaker og 2 prosent nedgang i forbruket av frukt fra 2018 til 2019.

Nordmenn spiser lite karbohydrater

Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber.

Publisert Sist oppdatert

Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.

– De fleste kan med fordel inkludere mer poteter og frukt i kostholdet, sier ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG), Iselin Bogstrand Sagen i en pressemelding.

Savner jobbfrukten

Rapporten fra Helsedirektoratet viste 4 prosent økning av grønnsaker og 2 prosent nedgang i forbruket av frukt fra 2018 til 2019. Dette er en trend som har vart over tid. Grønnsaksforbruket har de siste ti årene økt med 16 prosent og fruktforbruket har gått ned 6 prosent. Forbruket av matpoteter gikk ned fra 20,7 kilo i 2018 til 16,4 kilo i 2019. Og siden 1970 har forbruket av friske poteter gått ned med hele 75 prosent.

I annerledesåret 2020 har handlemønsteret endret seg og jobbfrukten og kantinen ble utilgjengelig. Ifølge 5 a day Europe undersøkelsen som gjennomføres hvert år av Opinion på bestilling av OFG, spiste vi i snitt 3,1 enheter med frukt, grønnsaker og bær i 2020. En reduksjon fra 3,4 enheter året før, og mange oppgir at de savner jobbfrukten.

I rapporten henviser Helsedirektoratet til innsikt fra Norske spisefakta som viser at over 30 prosent oppgir at de helst ikke vil spise for mye karbohydrater.

– Sukker, fett og salt troner øverst på listen over hva vi er påpasselige med, noe som er i tråd med anbefalingene, men det er underlig at såpass mange fortsatt er bekymret for karbohydrater, et helt essensielt næringsstoff, i likhet med protein og fett. Det er karbohydratene som gir oss energi og drivstoff, og finnes i veldig mange viktige og næringsrike matvarer, og sier Sagen.

Husk frukten og potetene

Det er anbefalt at 45 til 60 prosent av vårt daglige energiinntak kommer fra karbohydrater. Rapporten viser at nordmenn får i seg 45 prosent av dagens energiinntak fra karbohydrater. Det påpekes i rapporten at også innholdet av kostfiber i kostholdet er lavere enn anbefalt og bør økes. Ved å spise mer frukt, grønnsaker, bær, grove kornprodukter og poteter vil man få i seg mer karbohydrater og kostfiber.

– Jeg vil spesielt trekke frem at vi må huske på frukten og potetene! Det er matvarer som i høyeste grad inngår i et sunt kosthold, oppfordrer ernæringsrådgiveren.

Powered by Labrador CMS