Frukt & grønt

Tid for å nyte sommerens første grønnsaker

Skal du nyte et godt måltid med asparges har du dårlig tid, sesongen er over allerede rundt sankthans. Nykål og salater er på plass i butikkhyllene og vi kan begynne å glede oss til norsk blomkål, brokkoli, buntgulrot og flere andre knasende og næringsrike fristelser.

Publisert Sist oppdatert

Våren startet med mye sol og klarvær, det har gjort at grønnsakene har fått en ekstra god sødme, forteller Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.

– I tillegg har det ikke vært noen voldsomme temperaturer å snakke om, det gjør at grønnsakene bruker litt ekstra tid på å vokse, og det gir god smak.

Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, kinakål, rabarbra, reddik, hjertesalat og crispisalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd.

– Høstingen av både blomkål og brokkoli er i gang flere steder. De første nypotetene er høstet på Sørlandet, og rundt sankthans kan vi forvente å finne mer av dem i butikkhyllene. Det samme gjelder for jordbærene.

Ernæringsrådgiveren kan fortelle at det både er godt og lurt å la minst halve tallerkenen ha plass til sommerens første grønnsaker og bær.

– Felles for dem alle er at de inneholder godt med fiber og viktige vitaminer og mineraler. Fiber bidrar til en god metthetsfølelse og til å stabilisere blodsukkeret.

Grønnsaker får en nydelig sødme når du legger dem på grillen. Sagen mener i tillegg at det er tidsbesparende å grille grønnsakene.

– Gjør det enkelt, legg grønnsakene rett på grillen. Nykålen deler du i båter, løken deles i to og aspargesen kan legges rett på grillen. Pensle med litt olje. En favoritt er å grille en halv sitron (kuttsiden mot grillristen) og dryppe sitrondråper over de grillede grønnsakene sammen med et lite dryss salt.

­

Powered by Labrador CMS