Nyheter

Fusker mest med honning

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

VIKA I OSLO: Ingen andre matvarer i Europa er mer utsatt for svindel enn ... honning! - Det selges mer honning med falsk opprinnelse enn med ekte, sier Petter Olsen. Forskeren på Fiskeriforskning er engasjert i Trace-prosjektet, der EU bruker 160 millioner på sporbarhet. - Norske forskere har en ledende rolle, forteller han. I Trace skal erfaringer med norske og europeiske sporbarhetsprosjekter samles, i første omgang i fem pilotprosjekter.

- Det begynner med mineralvann. Hvis vi greier å løse utfordringene med mineralvann, greier vi det for alle organiske ting, mener Olsen. Så blir honning nummer to; nettopp på grunn av den omfattende svindelen akkurat med dette produktet.

- Det er helt vanlig å importere ekstremt billig asiatisk honning, skifte merkelapp og si at den produseres lokalt, sier han. Internasjonale birøkterorganisasjoner trekker også frem utvanning, blanding og tilsetning av sukker som aktuelle problemer.

Videre skal EU-prosjektet se på sporing av kylling, kornblanding og kjøtt. Det norske fiskesporingsprosjektet Tracefish, som Handelsbladet FK har presentert tidligere, er blant dem som skal lære europeisk dagligvarebransje å finne tilbake til opphavet til ethvert produkt.

Powered by Labrador CMS