Nyheter

Ganefart landet rundt

«Raste ikke haste», står det på skilt langs landeveien flere steder i Norge. En rasteplass kan være et sted å innta matpakke. Men kan en rasteplass i utvidet forstand være et sted du som tilreisende kan få servert mat? Noe som kan bidra til å gjøre minnene om turen ekstra hyggelige? Gjerne mat basert på lokale råvarer, og gjerne ut fra den matkultur som området har å by på, med en fortelling attåt?

Publisert Sist oppdatert

Disse «rasteplassene» finnes det mange av i Norge, men de må fram i lyset. Jeg ønsker at både norske veikart og norske matkart naturlig tas med når vi legger ut på tur. Det er behov for å kombinere gastronomiaspekter, gjestfrihet, den gode historien om en rett eller en spesialitet og bruk av lokale ressurser. Det er behov for å bevisstgjøre både oss selv og våre turister på den smakfulle skatten som ligger i bruk av de råvarer vi har naturgitt grunnlag for å kunne høste.

Tenk det gatekjøkkenet som naturlig serverer lokale lefser med spekemat og rømme i. Tenkt deg muligheten av å bruke grønnsaker som «mat i farta», med krydder og brød. Det er mange som roper etter sunne alternativer til fete frityrstekte poteter. Det å kombinere hensyn til smak, kultur og helse bør være en vinner. I høst skal vi gjennom konkurransen Ganefart 2006 kåre beste spisested langs veien i Norge. Alle er invitert til å nominere sine favorittsteder på nettstedet Ganefart.no. Det er særlig lagt vekt på steder som bruker lokal

mattradisjon og råvarer, og som har et trivelig vertskap. Ganefart 2006 er et startpunkt på en lengre vei der også økt verdiskapning i distriktene er et mål. Jeg ønsker at flere kan leve av å produsere og servere mat i hele Norge. Mat og matkultur henger naturlig sammen med vår økte satsing på turisme. Målet må være at turister kan sitte hjemme og planlegge reiser hit, ikke bare fordi de vil se den vakre naturen, men fordi de vil innta den gode smaken av vår matkultur. Lokal fisk og lammeretter ifra nord, vilt fra Hedmarken, desserter basert på bær fra Sørlandet, frukt fra Vestlandet, oster fra fjellregionen, potetretter fra Østlandet. Regionale varianter og blandinger. Kan hende fristes en til å også dra innom et lokalt ysteri eller bakeri, besøke en gård som tilbyr lefser, gjerne i kombinasjon med overnatting. Gjennom den gode matopplevelsen, blir minnene ekstra gode. Ganefart 2006 er lite bidrag i en større sammenheng der styrking av vårt nasjonale omdømme blir viktig for norsk kultur og næringsliv. Kombinasjon av nytenkning rundt en kjerne av tradisjon vil kunne gi både fornøyde turister og økt verdiskapning. Dette skal Ganefart 2006 bidra til.

Powered by Labrador CMS