Nyheter

Grønt lys for grønn emballasje

Lys er en av de viktigste årsakene til redusert matkvalitet. Natthorn Intawiwat er nylig ferdig med sin doktorgrad på hva slags emballasje som egner seg best på meieriprodukter. Svaret er: Grønt!

Publisert Sist oppdatert

Grønt er den fargen som fungerer best blant gjennomsiktige emballasjevarianter, viser hennes arbeid.

God emballasje beskytter matvaren mot lys, og forlenger dermed holdbarheten. Fordi forbrukerne ønsker å se produktene før kjøp har mange matvarer likevel gjennomsiktige emballasje.

Den nyutnevnte emballasjedoktoren ved Nofima har studert lagring og lysbarrierer og brukt ulike analysemetoder for å kunne utforme emballasjematerialer som kan redusere fotooksidasjon. Blant annet har hun studert lysets bølgelengder.

– Lengre bølgelengder resulterte i høyere fotooksidasjon i melk enn kortere bølgelengder. Lengre bølgelengder er dem over 550 nanometer og da er lyset oransje, mens kortere bølgelengder er under 500 nm og gir blått lys, sier Natthorn Intawiwat til Nofima.

Bølgelengder i det røde området resulterer i mer fotooksidasjon når oksygennivået var lavt mens bølgelengder i det blå området forårsaker mer fotooksidasjon når oksygennivået var høyt. Dette indikerer at fotooksidasjonen benytter forskjellige reaksjonsveier når lysets bølgelengde endres, og at verken korte eller langt bølgelengder er optimale.

Derfor gir bølgelengder mellom 500-550 nm best beskyttelse., og disse gir grønt lys. Nyansen på grønnfargen er også viktig. Ved å bruke forskjellige pigmenter og tilsetningsstoffer i emballasjematerialet, har det blitt utviklet nye gjennomsiktige materialer med skreddersydde lysbarrierer.

Natthorn Intawiwat disputerte 21. oktober ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås.

Powered by Labrador CMS