OSTETUNNEL: Direktør hos Blaafarveværket, Tone Sinding Steinsvik, foran ostetunnelen 200 meter inne i Koboltgruvene i Modum der den prisbelønnede gruveosten ligger og godgjør seg. Foto: www.persollerman.com

Nyheter

Gruveost til folket

Publisert Sist oppdatert

Meny har fått smaken på gruveosten som lagres i Koboltgruvene i Modum. Nå skal osten selges i 198 butikker over hele landet.

Gruvosten er ifølge Blaafarveværket den eneste av sitt slag i Norge. Den lagres i en egen spesiallaget ostetunnel, 50 meter under bakken og 200 meter inne i Koboltgruvene. Selve osten er laget på Eiker Gårdsysteri i Øvre Eiker.

Koboltgruven er nesten 200 år gamle, og en del av Blaafarveværket-museet i Modum.

– Årsaken til at den lagres akkurat her er at luftfuktigheten er på nesten 100 prosent. I tillegg er det en veldig stabil temperatur inne i gruvene. Hver tredje uke vaskes osten med en saltløsning og håndvendes slik at den stabiliseres og får en jevn modning og en fin tørr skorpe. Alle disse spesielle forholdene gjør at osten får en særpreget og veldig fyldig smak, forteller direktør ved Blaafarveværket, Tone Sinding Steinsvik i en pressemelding.

I 2016 fikk gruveosten bronsemedalje i World Cheese Aword i London, og osten er også norsk VM-deltaker under World Cheese Aword i Bergen i november i år.

– Vi er veldig stolte av å kunne tilby gruveosten til våre kunder. Smaken på osten er selvsagt det viktigste, men historien med at osten modnes i Koboltgruvene er også veldig sterk. Eiker Gårdsysteri er en viktig samarbeidspartner for oss i Meny når det gjelder ost, sier kategoriansvarlig Siri Helen Hansen-Barry.

Alle besøkende som er på gruvetur i Koboltgruvene i Skuterudåsen vil passere ostetunnelen og få oppleve osten på nært hold i, og det er også mulig for grupper å bestille arrangementer med egen servering der de får en smakebit av den unike gruveosten.

Powered by Labrador CMS