Nyheter
Gutta mot strømmen
LILLESAND: Over hele Norge nedlegges slakterier i sentraliseringens og lønnsomhetens navn. I Lillesand er det imidlertid to brødre, Hans og Jens Øystein Eide i Jens Eide Kjøttforretning, som med 500 Agder-bønder i ryggen går mot strømmen.
1. september starter den tradisjonsrike bedriften på E18 Senteret i sørlandsbyen opp utvidet slakterivirksomhet i Gildes nedlagte anlegg på Gaupeyr noen hundre meter nord for senteret.Noe vanlig slakteri blir ikke dette. Foruten slakting, nedskjæring og produksjon til storkjøkken- og cateringkunder og til egen forretning, vil anlegget huse til sammen 75 bønder, som under oppsyn av kjøttbedriftens fagfolk. skal produsere tradisjonsmat fra gården eller distriktet for omsetning i gårdsutsalg eller i lokale dagligvarebutikker.
Full kontroll? Vi har slaktet helt siden vår far, Jens Eide, etablerte bedriften i 1946, og har aldri vurdert å slutte. Ut fra trygg-mat-aspektet ønsker vi å ha full kontroll over hele verdikjeden. Samtidig gir slaktingen oss bredde, både faglig sett og på tilbudssiden, sier Jens Øystein Eide til Handelsbladet FK.Med mesterbrev både som pølsemaker og slakter, har han hovedansvaret for slakting og videreforedling. Broder og pølsemakermester Hans tar seg av økonomi- og salgssiden. Han styrer også Kiwi-butikken i tilstøtende lokaler, som brødrene overtok i fjor.
TidkrevendeTil nå har slaktingen foregått i lokaler bak butikken, men nytt slakteri har lenge vært på agendaen, og da Gilde høsten 2000 besluttet å legge ned sitt nesten nye anlegg på Gaupemyr til store protester fra lokale bønder, var de to på pletten. Men dette var lettere sagt enn gjort. Tross flere brev og gjentatte purringer, gikk det to år før det ble fart i sakene. Sammen med Sand Mølle og skipsreder Johan Benad Ugland etablerte brødrene eiendomsselskapet Agder Mat, som kjøpte bygget fra Gilde. Deretter måtte man igjennom noen harde forhandlingsrunder om betalingen for overtagelse av slakteriklausulen fra Gilde, og da det avtalemessige var på på plass, begynte jobben med nødvendig ombygging og anskaffelse av alt produksjonsutstyr og inventar. Men etter fire år blir det altså igjen slakting på Gaupeyr, og det med et tredoblet volum av det man hadde kapasitet til på E18 Senteret. Antall leverandører øker fra 174 til 500.
Rasjonelt? Volumøkningen vil skje i løpet av en treårsperiode slik at vi får en sunn, fornuftig styrt vekst som kan håndteres uten at det oppstår problemer. Klausulen gir adgang til 1200 tonn årlig, men vi regner med å havne et sted mellom 800 og 1000, sier Jens Øystein. Han kan stolt opplyse at den betydelige volumøkningen, pluss veiledningen og oppfølgingen av matproduserende bønder, bare innebærer en økning fra 16 til 20 årsverk i bedriften. Selv med et betydelig større volum forsikrer brødrene at de ikke endrer forretningsstrategi.
Slakter?n på Sørlandet Jens Eide Kjøttforretning skal fortsatt være nisjeleverandør til storkjøkken- og cateringmarkedet og til egen butikk, som på forbrukermunne går under navnet Slakter?n på Sørlandet.? Hit farter folk helt fra Kristiansand, Grimstad og Arendal når de skal ha noe spesielt, og jeg kan love at varetilbudet vårt iallfall ikke vil bli mindre spennende når vi kommer igang på Gaupemyr, konkluderer Hans Eide.
Profesjonell gårdsmat? Vi har tegnet intensjonsavtale med 75 lokale bønder som på tildelte tider og under kyndig veiledning skal produsere gårdsmat på Gaupeyr. Her får de adgang til alt nødvendig produkssjonsutstyr, tilsetningsstoffer, pakkelinje og kjøl og frys etter behov. Produktene skal lages av kjøtt fra egne dyr, og den enkelte bonde får sin egen etikett og logo. Vårt navn skal bare være der som en kvalitetssikringsgaranti, sier Jens Øystein Eide.Han opplyser at bedriftens fagfolk, med ham selv i spissen, skal stå for nødvendig opplæring og sørge for at all produksjon skjer i henhold de kvalitetskravene Mattilsynet stiller. På opplæringssiden vil man også få assistanse fra den videregående skolen og ekstern markedsekspertise Fordi Gilde har lagt ned slakteriet Skien har man også fått henvendelse om slakting og muligheten for gårdsmatproduksjon fra mange bønder i Vest-Telemark, men hari første omgang valgt å begrense seg til Agder-fylkene. ? Når det gjelder gårdsmat, vil erfaringen vise om vi kan håndtere flere enn de 75 som vi har avtale med fra starten av, sier Eide. Han forteller at det er utvist stor interesse både fra næringskomiteen på Stortinget og fra Landbruksdepartementet. Kanskje ikke så rart når verdiskapning gjennom produksjon av gårdsmat og nisjemat har vært en merkesak for landbruksministeren. På Gaupemyr har man hatt besøk både av politikere og representanter fra departementet. Lars Sponheim selv har ikke vært der, men brødrene håper han kommer til den offisielle åpningen av anlegget.