Nyheter

Gutter halverer fruktinntaket

Mens 63 prosent av gutter i sjette klasse spiser frukt mer enn fem ganger i uken, gjør kun 36 prosent av gutter i første klasse på videregående skole det.

Publisert Sist oppdatert

Og bare halvparten av ungdom spiser grønnsaker flere enn fem ganger i uken.

Tallene er fra HEVAS-undersøkelsen «Helsevaner blant skoleelever – en WHO-undersøkelse i flere land» som ble lagt frem 14. mars.

– Vi anbefaler jo fem om dagen, sier Linda Granlund, dr. i ernæring og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

– At en så stor del av ungdommen ikke en gang har fem i uken, er ille. Inntak av bær, frukt og grønnsaker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og flere hyppig forekommende kreftformer, og er en helt nødvendig del av kostholdet for kropper i utvikling, sier hun.

Mens sjetteklassingene scorer høyt på at de spiser godt med frukt og grønt, lite søtsaker og frokost og lunsj daglig, faller tallene jo eldre ungdommene blir. Følgende urovekkende tall finnes i undersøkelsen:

  • To av ti tiendeklassinger spiser formiddagsmat sjeldnere enn fire ganger i uken.
  • Nesten tretti prosent av førsteklassingene på videregående spiser frokost sjeldnere enn fire dager i uken.
  • To av ti gutter i tiendeklasse spiser godteri mer enn fem ganger i uken.

– Vi vet at ungdom har mye å tenke på, og at det for mange virker fjernt å tenke på hva man spiser for helsas skyld. Men barn og unge trenger jevn tilførsel av mat og drikke av høy ernæringsmessig verdi for vekst og utvikling, aktivitet og for å holde konsentrasjonen oppe gjennom en stadig mer krevende skoledag. Er man sulten er det vanskeligere å konsentrere seg. Frokost, et godt sammensatt måltid på skolen, frukt eller bær og grønnsaker i løpet av dagen, og vann eller melk som drikke er viktig for alle skoleelever, sier Granlund.

Powered by Labrador CMS