– Det er ekstra moro er det at det er en ost med lokale tradisjoner som nå løftes opp og vises frem, mener Gro Hommo fra Lega etter å ha fått Spesialitet-merket for unik smak på sin Ekte geitost.

Nyheter

Hedret tradisjonsrik Vinje-ost

Gro Hommo fra Lega mottok nylig Spesialitet-merket for unik smak på sin Ekte geitost. – Det er en ære, mener Hommo.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har sterke regionale mattradisjoner vi virkelig kan være stolte av her i Telemark, og mange flotte produsenter som lager mat med særpreg fra sitt område. Lega lager geitost med en distinkt lokal identitet, sa ordfører i Vinje kommune Jon Rikard Kleven, da han overrakte Spesialitet til osteprodusenten under en konferanse på Vinje 14. november.

Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet, og mente geitosten fra Lega var en nydelig, mild geitost som passer til barn så vel som voksne.

Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Gro Hommo og sønnen Olav. De lager flere typer ost av melk fra egne geiter, samt ulike typer bakst som flatbrød og Kling. Lega Ekte geitost lages etter en oppskrift fra Øyfjell som har gått i arv i generasjoner. Osten lages på fersk morgenmelk fra egne geiter, og kokes i jerngryte på tradisjonell måte. Når ostemassen har nådd riktig temperatur tilsettes fløte. Resultatet er ifølge juryen en mild og lys brunost med et hint av karamell. Hommo håper Spesialitet kan bidra til at enda flere oppdager osten deres.

– Vi har vokst jevnt og trutt siden vi startet, men har fremdeles kapasitet til å yste litt mer, sier hun.

Powered by Labrador CMS