Nyheter

Hele lammet på grillfest

Ingen glemmer en grillfest med helgrillet lam. Fortell det til kunden! oppfordrer Merethe Skeie på OFK.

Publisert Sist oppdatert

? Helgrillet lam passer best til anledninger med mer enn 20 personer. Den vanligste størrelsen på et lam er 15-20 kg. Dette gir nok mat til 30-40 personer, forteller hun.Men skal man grille så mye kjøtt, kreves det et solid grillstativ. Det kan kjøpes, leies eller lages hjemme.? Lammet, som bør være litt temperert før man starter, festes godt for å kunne dreies rundt og låses i forskjellige stillinger. Høyden på lammet over grillkullene må også kunne reguleres, forklarer Skeie.

Festing? Knip over ribben på innsiden, helt inne ved ryggraden, slik at ribbena kan brettes ut. Da blir det lettere å dele opp lammet når det er ferdig grillet.? Skjær av det ytterste brystbenet på begge ribbene.? Legg stekespydet i buken inntil ryggraden og fest det på fem steder med ståltråd. Ståltråden stikkes gjennom ryggen fra innsiden, rundt spydet og ryggraden og vris/strammes på innsiden med tang.? Fest de tverrgående korsene til for- og bakbein med ståltråd (evt. stikkes gaffelspydene inn foran og bak). Sett et steketermometer inn i låret bakfra og ett foran mellom bog og bryst.

OpptenningTenn opp ca. 10 kg kull midt i grillen. Bland gjerne i briketter. Når det har blitt skikkelige glør, rakes kullene ut under forparten og bakparten av lammet. Dette er for at ikke filetene på midtpartiet skal bli for mye stekt.

Grilling? Løft stekespydet med lammet på stativet, og pensle med marinaden. Reguler stekehøyden etter varmen. Grill «aktivt» ? det vil si så nær varmen som mulig uten at kjøttet blir brent. Snu lammet og pensle med marinade hvert femte minutt. Marinaden trekker inn i kjøttet, og væsken virker dempende på temperaturen i kjøttet.? Pass på at grillen holder jevn, høy temperatur og fyll på med kull. Når fett fra lammet drypper ned i kullet, vil glørne flamme opp. Rak dette kullet litt til siden og la det brenne ut. Større «branner» slukkes med vann fra dynkeflaske.? Et lam på 18 kg trenger ca. 3 timer på grillen. Med større lam eller ved «passiv» grilling, må du beregne lenger steketid. Lammet er ferdig når steketermometeret viser 70 grader (rosa stekt) eller 76 grader (grått og gjennomstekt)

Powered by Labrador CMS